Un salvamar a murit, astăzi, înecat la Eforie Nord pe când încerca să salvez viața unui bărbat care nu mai putea ieși din apă. Din păcate, și turistul și-a pierdut viața. În total, 3 oameni s-au înecat astăzi, iar alți patru au avut nevoie de îngrijiri medicale. Steagul roșu, care interzice înotul, a fost arborat încâ de ieri, dar foarte mulți turiști au ignorat interdicția.
Șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș a vorbit la Euronews România despre tragedia de la mare.
Vasile Borteș: „Vedeți dumneavoastră și presiunea oamenilor de pe plajă a făcut ca acest salvamar să se înece. Eu știu foarte bine și vă spun așa, oamenii când văd că se întâmplă ceva pe apă îl presează pe salvamar și probabil că așa s-a întâmplat și acolo.
Eu vreau să subliniez un lucru, steagul roșu nu este numai pentru turiști, este și pentru salvamari. Noi ce facem? Riscăm viața salvamarului ca să salvăm o altă viață. Din punctul meu de vedere ar trebui ca atunci când este arborat steagul roșu, cei care intră în apă și nu respectă semnificația steagului și informația salvamarului, să fie sancționați. Noi salvamarii, tot oameni suntem și turistul trebuie să înțeleagă că dacă își pune viața în pericol îl obligă și pe salvamar să meargă după și se întâmplă ceea ce s-a întâmplat astăzi. Nu poți să te bazezi 100% pe salvamar că te va salva. E adevărat că el este viteaz, își riscă viața, vedeți pe altcineva să intre pe marea asta în apă în afară de salvamar? Intră inconștienții. Îmi pare rău că îi numesc așa, dar asta este realitatea”.
Întrebat cât de importantă este amenda în acest context, Vasile Borteș a precizat că: „Pe vremuri a funcționat foarte bine poliția plajelor. Eu cred că ar trebui reînființată. De multe ori tursitul își face singur rău, se aruncă în mare și te uiți la el și nu îți vine să crezi. Am putea trece și la închiderea plajelor atunci când este arborat steagul roșu, dar nu ar fi corect față de turiști pentru că aceștia vor să simtă libertatea totală”.