Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, în fruntea opțiunilor românilor cu 100 de zile înainte de alegerile prezidențiale

Aproape 25% dintre cetățeni susțin că l-ar vota pe Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în primul tur al alegerilor prezidențiale. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu (PSD) este creditat cu 18,2% din intențiile de vot, relevă un sondaj realizat de INSCOP, la comandat News.ro.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, 13,5% dintre alegători ar opta pentru George Simion (AUR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS România), iar 11,5% pentru Nicolae Ciucă.

INSCOP a realizat un sondaj pentru a evidenția ce preferințe au alegătorii români cu aproape 100 de zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană ar câștiga alegerile prezidențiale în turul doi

Cât despre turul doi al alegerilor prezidențiale, Mircea Geoană ar ieși câștigător în fața oricăruia dintre potențialii contracandidați - Ciolacu, Ciucă şi Simion - în cazul ultimilor doi scorul fiind peste 50%, potrivit datelor INSCOP.

La mijlocul lunii martie, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că va lua o hotărâre în privința carierei sale după summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Washington la începutul lunii iulie. Nu poate pleca, însă, din organizația politico-militară, în același timp cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la începutul lunii octombrie, motiv pentru care ia în calcul inclusiv varianta de a părăsi mai devreme postul.

De asemenea, Marcel Ciolacu ar câștiga în turul doi, într-o confruntare cu Nicolae Ciucă sau cu George Simion, în vreme ce fostul premier Nicolae Ciucă ar ieși învingător în eventualitatea unei finale cu George Simion pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Sondajul INSCOP mai relevă şi că 19,2% dintre persoanele chestionaţi cred că Mircea Geoană va fi câştigătorul scrutinului prezidenţial, 17,3% l-au indicat pe Marcel Ciolacu, iar 9,9% pe Nicolae Ciucă. Potrivit studiului, 66,9% dintre repondenţi afirmă că vor merge în mod sigur la vot.

”Cu aproximativ 100 de zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale anunțate de autorități pentru luna septembrie, candidatul Mircea Geoană se află în fruntea opțiunilor românilor atât pentru estimarea de vot în turul I, cât și în estimările de vot în turul al II-lea în care a fost testat.

Conform participanților la sondaj, Mircea Geoană ar câștiga finala prezidențială în fața lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau George Simion, Marcel Ciolacu ar câștiga în fața lui Nicolae Ciucă și George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă ar câștiga în fața lui George Simion. Deși până la alegerile prezidențiale a rămas puțin timp, faptul că numele candidaților nu sunt confirmate oficial lasă loc de evoluții în preferințele românilor. În plus, rezultatele alegerilor locale și europarlamentare vor influența puternic strategiile partidelor și proiectele lor prezidențiale”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

INSCOP - Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (82,8% din total eșantion), 23,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13,5% pentru George Simion (AUR) și 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania).

Pentru Nicolae Ciucă ar opta 11,5% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 8,6%. Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 5,6% dinte votanți, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 5,5%. 0,8% spun că ar vota alt candidat.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul al II-lea

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană

Dacă în turul aI doilea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 48% dintre repondenți spun că l-ar vota pe adjunctul secretarului general al NATO, iar 30,4% pe actualul premier. 13,5% declară că nu ar vota, iar 8,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 61,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,8% cu Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul al doilea al scrutinului prezidențial ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 40,3% dintre români l-ar vota pe liderul PSD, iar 27,4% pe liderul PNL. 23.1% declară că nu ar vota, iar 9,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 59,5% ar vota cu Marcel Ciolacu, respectiv 40,5% cu Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. George Simion

Dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 50,1% dintre participanții la sondaj l-ar vota pe liderul PSD, iar 25,2% pe liderul AUR. 17% declară că nu ar vota, iar 7,7% nu știu sau nu răspund. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 66,5% ar vota cu Marcel Ciolacu, respectiv 33,5% cu George Simion.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă

Dacă în turul aI doilea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 51,5% dintre români l-ar vota pe adjunctul secretarului general al NATO, iar 28% pe președintele Senatului. 13,8% spun că nu ar vota, iar 6,7% nu știu sau nu răspund. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 64,8% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,2% cu Nicolae Ciucă. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 64,8% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,2% cu Nicolae Ciucă.

Mircea Geoană vs. George Simion

Într-o confruntare ipotetică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și George Simion, 57,4% dintre repondenți ar vota cu adjunctul secretarului general al NATO, iar 25.4% cu liderul AUR. 11,3% spun că nu ar vota, iar 5,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 69,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 30,7% cu George Simion.

Nicolae Ciucă vs. George Simion

Dacă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și George Simion, 45,3% dintre cei intervievați l-ar vota pe liderul PNL, iar 30,1% pe liderul AUR. 17,3% spun că nu ar vota, iar 7,3% nu știu sau nu răspund. Raportat la repondenții care au ales un candidat, 60,1% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 39,9% cu George Simion.

Cine cred românii că va câștiga prezidențiale

Întrebați cine cred că va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, 19,2% dintre repondenți îl indică pe Mircea Geoană, 17,3% pe Marcel Ciolacu, iar 9,9% pe Nicolae Ciucă. George Simion este menționat drept câștigător al alegerilor prezidențiale de către 8.5% dintre participanții la sondaj, Diana Șoșoacă de 4,8%, iar Cătălin Drulă de 0,7%. 2,7% din total eșantion indică alt nume, 35,6% spun că nu știu sau nu pot aprecia, iar 1,2% nu răspund.

Sondajul INSCOP a fost realizat în perioada mai 2024. Datele au fost colectate prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1100 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE