Întreaga lume vorbește zilele acestea despre soluția pentru Ucraina, în contextul escaladării războiului declanșat de Rusia și al alegerii lui Donald Trump. Pe temă s-au pronunțat și principalii competitori în lupta pentru Cotroceni. Unii cred că pacea e singura soluție, alții nu exclud cedarea de teritorii, în timp ce alții consideră că Ucraina trebuie sprijinită până la capăt, fără compromisuri. Înainte de a-i vedea pe candidații la prezidențiale,să aflăm ce așteptări au ucraineniii de la viitorul președinte al României.
Solomiya Khoma, șef al cooperării internaționale la Centrul Ucrainean pentru Securitate și Cooperare, este expert în războiul hibrid, cu accent pe campaniile de influență rusești, sancțiuni, influența asupra deciziilor politice, polarizarea societăților și destabilizare.
Solomiya Khoma, șef al cooperării internaționale la Centrul Ucrainean pentru Securitate și Cooperare: „Trebuie să ne amintim, trebuie să înțelegem că ceea ce a făcut Rusia pe parcursul tuturor acestor ani scurși de la invazia la scară largă, și chiar și mai devreme, în timpul invaziei din 2014, ceea ce Rusia a dorit a fost să distrugă unitatea din societate, dintre parteneri. Deci ceea ce trebuie să înțeleagă și să-și amintească toți, fie că sunt în Ucraina, fie că sunt într-o țară a Uniunii Europene, este că trebuie să fim uniți și să lucrăm împreună pentru a spori securitatea națiunilor noastre, a Uniunii Europene și, bineînțeles a Ucrainei.”
Solomiya Khoma speră ca Ucraina și România să continue buna colaborare prin care să întărească securitatea la Marea Neagră.
În țară, candidatul PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, crede că e necesar un apel pentru încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. O încetare a focului, măcar temporară, spune candidatul PSD la prezidențiale.
Nu consideră că Rusia va ocupa vreodată Ucraina cu totul, dar spune că escaladarea războiului este evidentă.
George Simion militează pentru pace. A fost constant întrebat dacă vrea o pace în orice condiții, dar a evitat un răspuns tranșant.
El pedalează pe faptul că România nu trebuie atrasă în niciun război și că viețile tuturor trebuie salvate prin încheierea conflictului armat. Pentru o soluție concretă, se bazează pe Donald Trump.
Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj: „Atunci când ai agresori în jurul tău, agresori în regiune, care declanșează războaie, care fac invazii, tu nu poți să vii ca pretendent la funcția de președinte al României să spui că vei ține țara în afara oricărui război. Păi, în primul rând, noi ne putem trezi în situația de a fi agresați de Rusia, de Putin. Cum, noi ce-o să facem? Nu poate fi un scop în sine să stai în afara oricărui război, indiferent ce s-ar întâmpla.”
Mircea Geoană a surprins când a afirmat că Ucraina va trebui să accepte că nu mai poate recupera Crimeea și că Donbasul este rusificat deja.
El pledează pentru o pace cu cedare de teritorii, în schimbul garanțiilor că Ucraina va rămâne un stat suveran, pro-occidental și armistițiul nu va fi încălcat ulterior.
Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj: „Mă mir că domnul Geoană a făcut acest comentariu referitor la cedarea de teritorii, în primul rând pentru că nu este în măsură. O să vadă ucrainenii care vor fi condițiile, care va fi momentul.În niciun caz noi nu propunem cedare de teritorii de către Ucraina.”
Elena Lasconi este la polul opus. Nici nu concepe ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul păcii. Ea spune că, astfel, Putin va ieși învingător și nu se va opri. Ucraina trebuie ajutată să câștige, pentru binele întregii Europe, mai spune Lasconi.
Nicolae Ciucă este mult mai reținut în afirmații. Pune accent pe faptul că nimeni nu îi poate spune Ucrainei ce să facă. Este de părere că specialiștii și regulile internaționale trebuie să dicteze soluția, nu indicațiile unuia sau altuia dintre liderii de stat. Și mai spune că nimeni nu are dreptul să ceară Ucrainei să accepte cedarea de teritorii.
Valentin Naumescu, profesor de Relații Internaționale, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj: „Au căzut în capcană candidații care s-au grăbit să formuleze ei soluția pentru războiul din Ucraina. Va veni și un astfel de moment al compromisului, probabil în cursul anului viitor, dar pentru a intra demnă, pentru a intra în picioare, pentru a intra înarmată. Ar fi cu totul catastrofal ca Ucraina să intre în discuții cu Rusia deja învinsă, în genunchi.”
Profesorul Naumescu crede și el că soluția, atunci când va veni momentul ei, trebuie să fie cea acceptată și agreată de Ucraina.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:
9 iunie 2024- alegeri locale și alegeri europarlamentare;- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
- 24 noiembrie 2024 - referendum local în București;
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.