În laboratoarele din Africa, șobolanii au fost dresați să descopere tuberculoza la bolnavi. Datorită sensibilității lor impresionante la miros, pot detecta cu ușurință agenții patogeni. Rozătoarele au fost folosite inițial în Africa pentru a găsi mine terestre.
Acești șobolani gigantici africani sunt, în ochii oamenilor de știință, niște eroi. Rozătoarele sunt antrenate să descopere bacteria tuberculozei, în eșantioanele cu salivă. Când reușesc, zgârie cu lăbuțele și primesc o recompensă, un amestec de banane și alune.
Șobolanii pot descoperi TBC-ul chiar și la pacienții infectați cu HIV, lucru foarte greu de făcut de către oameni, chiar și cu cea mai bună aparatură.
Joseph Soka, manager program de dresare a șobolanilor: Sensibilitatea acestor șobolani este mare în comparație cu microscoapele și, în comparație cu alte teste, sensibilitatea lor nu ține cont de infectarea cu HIV.
Un studiu realizat în 2016 a comparat acuratețea șobolanilor cu cea a metodelor standard folosite în laboratoare. Rezultatul a fost că șobolanii au fost mai preciși.
Joseph Soka, manager program de dresare a șobolanilor: Am făcut studii de acuratețe cu mult timp în urmă și am constatat că acuratețea acestor șobolani, în comparație cu testele de cultură, a fost de 75%.
Pentru ca metoda să fie aprobată de Organizația Mondială a Sănătății, precizia trebuie să fie de 90%
Potrivit oamenilor de știință, 50% din mucoasa nazală a unui șobolan este acoperită de receptori de miros, în comparație cu oamenii care au doar cinci procente.
Dhaval Shah, veterinar patolog la Pathologists Lancet Kenya: Tehnicile convenționale de laborator pot dura de la două ore, până la chiar 14 zile per probă, în funcție de tehnica pe care o folosim, în timp ce șobolanii pot testa 50 de mostre în două ore.
Inițial, șobolanii au fost folosiți în Africa pentru găsirea minelor terestre. În prezent, rozătoarele lucrează în 21 de centre medicale din capitala Tanzaniei.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, TBC-ul a ucis 1,6 milioane de oameni în 2021. Este a 13-a cauză de deces la nivel global și a doua infecție virală care ucide, după COVID.