Mii de profesori maghiari au ieșit din nou în stradă în Budapesta, pentru a cere guvernului salarii mai bune și mai multe investiții în școli. Atât dascălii, cât și părinții, elevii și studenții au protestat în mai multe rânduri, fără a primi însă un răspuns. Ba chiar acum li se îngrădește dreptul la protest.
Dreptul la protest, îngrădit
Sindicatele profesorilor din Ungaria au depus o petiție la Ministerul Afacerilor Interne, prin care solicită reforme urgente și creșterea salariilor. Profesorii, părinții și elevii manifestă de luni de zile, singurul rezultat fiind o modificare a legii de către guvern pentru a limita dreptul profesorilor de a intra în grevă. După ce au depus petiția, mii de oameni au mărșăluit către Parlamentul de la Budapesta.
Protestatar: „Cerem libertate de educație, un minister independent al Educației și mai ales o creștere de salariu, pentru că nu vor fi tineri care să ne ia locul și să continue să predea.”
Protestatar: „Demonstrăm pentru că sistemul nostru de educație nu mai poate fi numit sistem de nimic. Este o grămadă mare de mizerie așa cum este, are nevoie de reforme radicale și cuprinzătoare.”
Salariile profesorilor sunt cele mai mici dintre țările UE membre ale OCDE
Guvernul lui Viktor Orban a desființat Ministerul independent al Educației, l-a subordonat Ministerului de Interne, condus de un fost polițist și a centralizat sistemul de învățământ. Salariile profesorilor sunt cele mai mici dintre țările UE membre ale OCDE. Budapesta susține că ar crește salariile profesorilor din fondurile europene care însă nu sunt deblocate, din cauza criticilor Comisiei Europene privind statul de drept în Ungaria.