Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Cei care au «murit» pentru o medalie olimpică”. Reacții după aurul lui Andrei Cornea și Marian Enache la JO 2024

Andrei Cornea și Marian Enache sunt campioni olimpici la dublu vâsle masculin, după o cursă senzațională, pe care au câștigat-o la o secundă distanță față de barca olandeză, care a cucerit argintul. La finalul cursei, Marian Enache a declarat că ”eram puţin mort pe ultima sută de metri, dar nu atât de mort încât să nu mai pot ajunge primul.”

După performanța canotorilor români, reacțiile nu au întârziat să apară. COSR a scris, pe Facebook:

”Minunile românilor pe apa de la Vaires sur Marne continuă, cursă de poveste a campionilor europeni care au ”murit” pentru o medalie olimpică. Enache și Cornea au respectat tactica antrenorilor Antonio Colamonici și Cosmin Boguș, responsabilul bărcii și au câștigat!”

Și Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport și fostă mre canotoare, cu opt medalii olimpice în palmares, i-a felicitat pe Andrei Cornea și Marian Enache pentru aurul olimpic.

”Sen-za-ți-o-nal! AUR pentru România la canotaj! Bucurie enormă astăzi! Marian Enache și Andrei Cornea au obținut a patra medalie pentru România. Cursa dublu vâsle masculin a fost palpitantă, iar băieții nostri au luptat senzațional câștigând AUR olimpic.Felicitări! Suntem mândri de voi!”

România a concurat, joi, în patru finale olimpice la canotaj. Pe lângă aurul lui Cornea și Enache, Team Romania a obținut și o medalie de argint, prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș, la dublu vâsle feminin.

Echipajul de patru rame feminin a terminat pe locul patru, în vreme ce echipajul de patru rame masculin a încheiat finala pe locul al cincilea.

România va mai concura în cinci finale olimpice la canotaj, vineri și sâmbătă.

Canotajul, printre cele mai medaliate sporturi în istoria JO

Canotajul este unul din sporturile care ne-au adus cele mai multe medalii în istoria participării României la Jocurile Olimpice. În total, canotorii români s-au întors acasă cu 43 de medalii (inclusiv cele de astăzi), din care 21 de aur, 13 de argint și 9 de bronz.

Numai la gimnastică, România a reușit să obțină mai multe medalii: 72 (25 de aur, 21 de argint și 26 de bronz).

Cea mai medaliată canotoare a României este Elisabeta Lipă. Actuala președintă a Agenției Naționale pentru Sport (ANS) are în palmares 8 medalii olimpice (5 de aur, 2 de argint și una de bronz), obținute în probele de simplu vâsle, dublu vâsle, patru vâsle, și 8+1.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE