UPDATE Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei, în calitate de judecător la Curtea Constituţională a României.
Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.
În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi 'pentru' şi 34 de voturi 'împotrivă'.
Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs - 22 de voturi 'pentru' şi 88 de voturi 'împotrivă', iar Radu Ghidău - 12 voturi 'pentru' şi 98 de voturi 'împotrivă'.
Iulia Scântei este numită pentru un mandat de 9 ani, care va începe pe 11 iunie.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Plenul Senatului va desemna astăzi, prin vot, un judecător la Curtea Constituţională. Printre candidaţii avizați pozitiv săptămâna trecută de Comisia juridică se numără Iulia Scântei, Peter Eckstein-Kovacs și Radu Ghidău, notează Agerpres.
Judecătorul ales îi va lua locul Monei Pivniceru, căreia i se încheie mandatul la CCR în luna iunie.
Au primit aviz favorabil următorii candidaţi: Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, propusă de PNL; Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR - propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD - propus de AUR.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, preciza, după audieri, că votul acordat fiecăruia dintre cei trei a fost în unanimitate pentru că aceştia îndeplinesc condiţiile, iar plenul urmează să decidă care dintre candidaţi va fi ales, mai arată sursa citată.
Numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului magistratului predecesor.
Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.