Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șefii economiei mondiale se tem de o revenire a lui Trump pe măsură ce alegerile din SUA se apropie

Creșterea economică scăzută, nivelul ridicat al datoriei și escaladarea războaielor au ocupat primul loc pe agenda oficială a reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, potrivit Reuters.

Însă liderii financiari și-au consumat o mare parte din energie îngrijorându-se cu privire la impactul potențial al revenirii lui Donald Trump la putere după alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA.

Câștigurile candidatului republican Trump în sondajele recente, care au șters o mare parte din avantajul inițial al adversarei sale democrate, vicepreședinta Kamala Harris, au făcut parte din aproape fiecare conversație între oficialii din domeniul finanțelor, bancherii centrali și grupurile societății civile care au participat la reuniunile de la Washington din ultima săptămână.

Printre preocupări s-au numărat potențialul lui Trump de a bulversa sistemul financiar global prin creșteri masive ale tarifelor și o inversare a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice în favoarea unei producții mai mari de energie din combustibili fosili.

„Toată lumea părea îngrijorată de incertitudinea ridicată cu privire la cine va deveni următorul președinte și ce politici vor fi adoptate sub conducerea noului președinte”, a declarat guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda.

Un alt bancher central, vorbind sub rezerva anonimatului, a descris îngrijorările mai tranșant: „Începe să pară că Trump va câștiga”.

Trump a promis să impună un tarif de 10% la importurile din toate țările și taxe de 60% la importurile din China.

Acestea ar afecta lanțurile de aprovizionare din întreaga lume, declanșând probabil represalii și creșterea costurilor.

Trump a promis să impună un tarif de 10 % asupra importurilor din toate țările și taxe de 60 % asupra importurilor din China. Acestea ar afecta lanțurile de aprovizionare din întreaga lume, declanșând probabil represalii și creșterea costurilor.

Ministrul german al finanțelor, Christian Lindner, a declarat vineri pentru Reuters că ar exista doar perdanți într-un război comercial între SUA și UE.

Trump a încercat, de asemenea, să atragă alegătorii americani cu oferte de numeroase facilități fiscale, de la prelungirea tuturor reducerilor de impozite individuale din 2017 până la scutirea veniturilor din bacșișuri, plata orelor suplimentare și a pensiilor de asigurări sociale.

Analiștii bugetari spun că acest lucru ar adăuga cel puțin încă 7,5 trilioane de dolari în noua datorie a SUA pe parcursul unui deceniu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE