Un grup de hackeri iranieni a reușit să spargă conturile lui Donald Trump și să vândă e-mailurile interceptate. Cele mai multe materiale sunt cu discuțiile dintre fostul președinte republican și consilierii săi despre alegerile prezidențiale din Statele Unite, relatează agenția Reuters.
Hackerii au vândut o parte din e-mailurile furate unor jurnaliști independenți și unui agent politic democrat, care le-a publicat pe site-ul comitetului său de acțiune politică. David Wheeler, fondatorul American Muckrakers, a declarat că documentele pe care le-a distribuit erau autentice și de interes public, iar scopul a fost de a oferi publicului informații concrete despre campania lui Donald Trump.
Activitățile hackerilor analizate de Reuters oferă o perspectivă rară asupra operațiunilor unui efort de interferență electorală. De asemenea, aceste demersuri demonstrează că Iranul este în continuare determinat să se amestece în alegeri, în pofida acuzațiilor lansate în septembrie de Departamentul de Justiție al SUA, care îi acuză pe cei care au divulgat informațiile că lucrează pentru Teheran și că folosesc o identitate falsă.
Potrivit Reuters, un grup de hackeri cu legături cu Guvernul iranian, cunoscut sub numele de Mint Sandstorm sau APT42, a compromis sistemele de securitate și a reușit să fure parolele mai multor membri din echipa de campanie a lui Donald Trump între mai și iunie.
De altfel, Departamentul pentru Securitate Internă a SUA a avertizat la începutul lunii octombrie că hackerii vizează în continuare angajații implicați în campania electorală. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse cu închisoarea și amenzi.
În schimb, Departamentul american de Justiție susține că autorii scurgerilor de informații sunt trei hackeri iranieni care lucrează cu forța paramilitară iraniană Basij.
În conversațiile cu jurnaliștii agenției Reuters, hackerii - care folosesc în mod colectiv pseudonimul„Robert” - nu au abordat în mod direct acuzațiile SUA, unul dintre ei spunând: „Chiar vă așteptați să răspund?!”
Iran respinge acuzațiile pe care le consideră „nefondate”
Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a transmis că rapoartele privind implicarea țării în pirateria informatică împotriva alegerilor din SUA sunt „fundamental nefondate și total inadmisibile”, adăugând că „respinge categoric astfel de acuzații”.
La rândul său, Donald Trump a refuzat să vorbească despre originea materialului. Oficialii americani au mai fost vizați de hackerii iranieni și în trecut. FBI a deschis o anchetă în acest caz.