Uniunea Europeană trebuie să își dubleze eforturile pentru a evita să rămână în urmă în cursa globală pentru inteligența artificială, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a menționat că inteligența artificială a devenit noua frontieră a competitivității „Cursa a început deja: competitivitatea noastră viitoare depinde de integrarea AI în activitățile noastre zilnice”, a spus oficialul european într-un discurs la Forumul Economic Mondial care se desfășoară la Davos, în Elveția.
Inteligență artificială a devenit noua frontieră a competitivității. Cursa a început deja. Competitivitatea viitoare a UE depinde de integrarea inteligenței artificiale în activitățile noastre zilnice
Ursula von der Leyen: Europa vrea utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale.
Șefa Comisiei Europene consider că inteligența artificială poate crește productivitatea într-un ritm necunoscut anterior. Ea a precizat că, într-o perioadă în care Statele Unite și China au preluat conducerea în dezvoltarea acestor tehnologii, Europa trebuie să arate calea către utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale. ”Uniunea Europeană are 200 de mii de ingineri cu experiență în domeniul inteligenței artificiale ceea ce reprezintă o concentrație mai mare de specialiști decât în Statele Unite sau în China”, a argumentat doamna von der Leyen.
Uniunea Europeană are peste 200 de mii de ingineri cu experiență în domeniul inteligenței artificiale ceea ce reprezintă o concentrație mai mare de specialiști decât în Statele Unite sau în China
Ea a menționat că Bruxellesul vrea să faciliteze accesul start-up-urilor și IMM-urilor europene la supercalculatoarele de pe continent, precum și la spatiile comune de date în toate limbile europene, astfel încât inteligența artificială să funcționeze și pentru cei care nu vorbesc engleza.
UE și reglementarea inteligenței artificiale
Uniunea Europeană a convenit în decembrie, după negocieri dure, asupra unei legislații fără precedent la nivel global pentru reglementarea inteligenței artificiale, menită să promoveze inovarea, limitând în același timp posibilele abuzuri ale acestor tehnologii.
În confruntate cu creșterea instrumentelor de inteligență artificială generativă americane (ChatGPT de la OpenAI, Bard de la Google), UE s-au temut că o reglementare excesivă i-ar dezavantaja din start pe campionii ei emergenti în domeniu, precum Aleph Alpha GmbH din Germania și Mistral AI în Franța, făcând dezvoltarea tehnologiilor lor să ajungă la costuri prohibitive.
Statele UE se tem că o reglementare excesivă în domeniul inteligenței artificiale i-ar dezavantaja din start pe campionii ei emergenti din acest sector, precum
Textul final prevede reguli obligatorii pentru toată lumea pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și pentru a verifica dacă nu încalcă drepturile de autor, precum și constrângeri consolidate pentru sistemele în cauză.mai puternice în zonele sensibile.
Ursula von der Leyen a mai spus că această legislație stabilește un climat de încredere prin tratarea separată a situațiilor de risc ridicat, cum ar fi identificarea biometrică în timp real, care permite inovarea în toate celelalte domenii.