Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secetă pedologică extremă în mai multe județe din țară. Cultura de porumb, afectată de temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor

Fermierii din țară s-au bucurat de câteva zile de precipitații, însă seceta pedologică este în continuare o problemă pentru ei. Cultura de porumb, de exemplu, are de suferit în această perioadă din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei apei. Fermierii se așteaptă la calamitate de cel puțin 40 la sută. 

Seceta din ultima vreme și-a pus amprenta pe cultura de porumb. Ion Notingăr este din județul Iași și are 280 de hectare de porumb. Chiar dacă pe 10 iulie a plouat în zonă, apa nu e suficientă.

Ion Notingăr, fermier: ”Dacă în continuare seceta o să persiste în timp, două-trei săptămâni, noi ne vedem cultura compromisă la porumb, cel puțin, în proporție de 80-100 la sută, iar la floarea soarelui undeva între 30 până la 50 la sută. În acest moment gradul de compromitere la cultura de porumb e undeva la 35-40 la sută.” 

Pentru un singur hectar cheltuielile se ridică la aproximativ 4.800 de lei. Dacă situația va continua, nu vor putea să recupereze banii, spun fermierii. Un kilogram de boabe de porumb se vinde, în acest moment, cu 70 de bani. 

Ion Notingăr, fermier, jud. Iași: ”Dacă merge într-un ritm normal vremea, am scoate undeva la 4 tone jumătate 5. De la o producție la care noi am făcut o tehnologie undeva la 10 tone de boabe la hectar.” 

În cealaltă parte a județului Iași, în comuna Prisăcani au căzut doar câteva picături pe 10 iulie. 

Din cele 550 de hectare cât are ferma la care lucrează Cristian, 100 sunt cu porumb. În ultimii doi ani, însă, suprafața cultivată e tot mai mică tocmai din cauza secetei.

Cristian Boghiu, inginer agronom, jud. Iași: ”Sunt doi factori la porumb care ne încurcă anul acesta: precipitațiile și temperaturile. Temperaturile sunt foarte ridicate la polenizare. Ne-ar trebui temperaturi mai scăzute. A plouat, dar nu a plouat. A plouat un singur litru pe metru pătrat în zona  noastră. Undeva la 4-5 kilometri distanță de noi a plouat 10 litri pe metru pătrat și la alți doi kilometri de noi nu a plouat deloc.” 

Fermierii au cerut Ministerului Agriculturii să întocmească la nivel național un plan pentru secetă. Un plan cu privire la utilizarea apei în agricultură.

Ion Notingăr, fermier, jud. Iași: ”Milităm pentru un program de perdele de protecție  în zonele care sunt predispuse an de an la secetă. Seceta atmosferică să pătrundă mai puțin și să aibă efect mai slab asupra culturilor agricole.” 

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, pe adâncimea 0-100 cm se înregistrează deficite de umiditate în Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și Crișanei. Asta se traduce în secetă pedologică moderată, extremă și puternică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE