Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școli subterane, construite în Ucraina: Peste 3500 de unități de învățământ au fost lovite de obuzele lansate de armata rusă

Ucraina construiește școli subterane în regiunile din apropierea liniei frontului, pentru a proteja copiii de atacurile armatei ruse.

S-au deschis deja primele șantiere în Harkov, unul dintre cele mai bombardate orașe de către armata Moscovei. Proiectul a fost extins și în regiunea Zaporojie, parțial ocupată.

Muncitorii lucrează de zor la prima școală sub pământ din regiune

Autoritățile speră ca, în acest fel, anul școlar să nu fie întrerupt de atacurile frecvente asupra instituțiilor de învățământ.

În orașul Zaporojie, muncitorii lucrează de zor la prima școală sub pământ din regiune. Autoritățile vor ca unitatea de învățământ să fie inaugurată chiar în luna septembrie, atunci când elevii încep anul.

În școala construită la aproape șapte metri în subteran vor putea învățata 500 de elevi. Proiectul este conceput în așa fel încât noua unitate de învățămât să fie și adăpost antiradiații. În regiune se află cea mai mare centrală atomică din Europa.

Părinții au reacționat foarte bine

Ludmila Zlatova, director de școală: Școala noastră este singura din acest cartier mare, nu există nicio altă alternativă pentru copii, așa că au ales școala noastră. Părinții au reacționat foarte bine. Cei mai mulți dintre ei. Unii încă se gândesc dacă este bine sau nu.

Din cauza luptelor și bombardamentelor frecvente, mulți părinți ezită să-și trimită copiii la școală. Alții însă spun că este important să fie păstrat sentimentul de normalitate.

Liubov Pașina, mama unui elev: Atât noi, cât și copiii au fost foarte fericiți. Le lipsește comunicarea. Acum, când stau acasă, copiii încep să aibă probleme cu vederea, fiindcă în permanență stau în calculator, în fața unui laptop. Ochii lor nu se odihnesc.

Războiului a afectat puternic sistemul educațional

Războiului declanșat de Rusia a afectat puternic sistemul educațional din Ucraina, se arată în cel mai recent raport al Human Rights Watch. Peste 3.500 de instituții de învățământ au fost lovite de obuze, iar aproape 400 au fost distruse. Autoritățile ucrainene acuză Rusia că prin atacurile frecvente asupra infrastructurii educaționale încalcă drepturile copiilor la învățământ.

De asemenea, este puternic afectată capacitatea de socializare și de integrare în societate a minorilor. Potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale, pentru reconstrucția Ucrainei va fi nevoie de aproape 400 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE