Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a dejucat un plan de lovitură de stat: "Mergem direct la Rada Supremă și începem să lucrăm"

Serviciul de securitate al Ucrainei a dejucat un plan de lovitură de stat și de preluare violentă a puterii politice și militare de la Kiev. Potrivit autorităților, în spatele acțiunii erau structuri proruse care ar fi creat mai multe organizații neguvernamentale ce activau în marile orașe ale țării.

Potrivit planului, în capitala Ucrainei urma să fie organizată o așa-zisă reuniune populară, care să degenereze în acțiuni violente, urmată de blocarea și ocuparea principalelor instituții ale statului.

Lovitură de stat, dejucată de ucraineni

Potrivit Serviciului de Securitate de la Kiev, suspecții țineau legătura prin intermediul mai multor servicii de mesagerie. De asemenea, pentru a nu fi deconspirați, se întâlneau în grupuri mici, de până la trei persoane. În timpul perchezițiilor, au fost ridicate mai multe arme de asalt și muniție.

Artiom Dehtiarenko, purtător de cuvânt Serviciul de Securitate al Ucrainei: "Intenționau să ocupe clădirea Radei Supreme (n.r.: Parlamentul Ucrainei) și să-i blocheze activitatea. În timpul perchezițiilor, au fost ridicate arme și muniție, telefoane mobile, computere, dar și texte scrise care confirmă planul criminal."

Serviciul de Securitate a publicat o serie de înregistrări audio cu discuțiile care au avut loc între persoanele care urmau să organizeze manifestațiile violente.

Mesaj înregistrat cu planul loviturii de stat: "Așadar, ne întâlnim oficial. Aceasta este o reuniune. Trebuie să se adune un număr maxim de cetățeni obișnuiți, astfel încât să nu vină o sută de oameni, ci câteva mii. Și de acolo mergem direct la Rada Supremă și începem să lucrăm. Punct!"

Organizatorii presupusei lovituri de stat au fost reținuți și riscă până la 10 ani de închisoare și confiscarea averii. Anterior, structurile de securitate ale Ucrainei au anunțat despre dejucarea a zeci de tentative de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE