Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, întâlnire-surpriză cu Zelenski. Este prima deplasare a premierului ungar în Ucraina, de la începutul războiului

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a deplasat la Kiev marți dimineață, într-o vizită surpriză pentru unul dintre cei mai pro-ruși lideri ai UE.

Orbán este așteptat să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski în prima sa călătorie în Ucraina vecină de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în urmă cu mai bine de doi ani.

Șeful de presă al lui Orbán, Bertalan Havasi, a confirmat agenției ungare de presă MTI că premierul a sosit în capitala ucraineană în cursul dimineții pentru discuții.

Principalul subiect al întâlnirii va fi oportunitatea de a construi pacea în timp ce Ucraina luptă împotriva invaziei Rusiei, a declarat Havasi, adăugând că Orbán și Zelenski vor discuta, de asemenea, probleme actuale legate de relațiile bilaterale ungaro-ucrainene.

Viktor Orban, cunoscut ca cel mai apropiat aliat al lui Putin

Orbán este cunoscut drept cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Uniunea Europeană și a blocat, întârziat sau diluat în mod obișnuit eforturile UE de a acorda asistență Ucrainei.

El a acuzat mult timp Kievul de maltratarea unei minorități etnice maghiare din regiunea Zakarpattia din vestul Ucrainei, un subiect care ar trebui să fie discutat și în timpul călătoriei sale în Ucraina.

Vizita are loc în timp ce Ungaria preia președinția rotativă a Uniunii Europene.

Rolul președinției este de a stabili agenda, de a prezida reuniunile membrilor UE în toate domeniile, cu excepția politicii externe sau a chestiunilor legate de zona euro, de a căuta consensul între statele membre și de a negocia acorduri cu Parlamentul European privind legislația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE