Cel puțin 95 de persoane au murit în regiunea Valencia în urma unor inundații puternice care au făcut ravagii în sudul și estul Spaniei. „Au murit oameni bătrâni care nu au putut să se salveze. E dezastru”, a mărturisit Bogdan Răzvan, un român stabilit în Spania.
În jurnalul „Bună dimineața, România” de la Euronews România, bărbatul a povestit că a plecat de urgență acasă, de la fabrica în care lucrează, după ce a observat cum nivelul apei a început să crească.
„Stau în Guadassuar, stau la etajul întâi și nu suntem afectați noi acum. E cam un metru apa, a intrat în scara blocului și pe mine m-a prins apa la lucru, la muncă. Lucrez în satul vecin și acolo e chiar aproape râul care vine de la baraj. Am înțeles că au dat drumul la baraj ca să nu se rupă, să fie și mai mare dezastrul (...)
Apa a început să curgă și eu eram la fabrică, la muncă. Am luat mașina și am plecat rapid. Am lăsat tot ce am putut și am venit acasă. La o jumătate de oră după ce am ajuns acasă (...) când am ieșit pe balcon, am văzut dezastrul. Lua apa mașinile. Deja apa avea un metru pe străzi dintr-odată”, a povestit românul stabilit în localitatea spaniolă Guadassuar.
Român afectat de inundațiile din Spania: „Apa a venit dintr-odată. A fost prea rapid”
„Avem mașinile pline cu apă, răsturnate. Au murit oameni bătrâni care nu au putut să se salveze. E dezastru.
Ieri au venit două autobuze de la unitatea militară de urgență, au venit cu utilaje. Autoritățile au anunțat cam târziu, cu puține ore înainte și lumea era la lucru.
Eu când am plecat de la lucru, de la fabrică, am tot sunat la vecini. (...) Am luat doar ce era pe mine, cheile de acasă și cele de la mașină și portofelul. Am încercat să sun la colegii care erau acolo la nave, să le spun să-și ia mașinile pentru că crește apa.
Apa a venit dintr-odată. A fost prea rapid. Într-o jumătate de oră, am ajuns acasă și am văzut cum mașinile erau luate de apă”, a mai precizat Bogdan Răzvan, la Euronews România.
„Pagubele materiale sunt imense. Aproape tot satul e sub ape”
„Pagubele materiale sunt imense. În satul meu, aproape tot satul e sub ape. De mașini nici nu mai spun. Am primit doar alerte ieri dimineață când ne-am trezit și am văzut dezastrul.
Am primit două alerte într-un interval de două ore, să nu ieșim afară din casă, că urmează alertă de cod roșu. Despre ajutoare, nu ne-a spun nimeni că o să vină să ne ajute”, a concluzionat el.
13 români, dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania
MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellon de la Plana, verifică informaţiile cu privire la semnalarea dispariţiei a 13 cetăţeni români.
Potrivit MAE, oficiul consular se află în contact permanent cu autorităţile spaniole, verificările fiind în curs.
Reprezentanţii Consulatului României la Castellon de la Plana rămân în continuare în contact permanent cu autorităţile locale competente şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară dacă situaţia o va impune.
Totodată, reprezentanţii oficiului consular menţin legătura cu cetăţenii care au semnalat că se află în situaţii dificile, până la identificarea unor soluţii dispuse de autorităţile locale.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 677 842 467.