Cel puțin 51 de oameni au murit în urma inundațiilor provocate de ploile torențiale în sudul și estul Spaniei. Din cauza cantități uriașe de apă, străzile mai multor localități s-au transformat în râuri. De asemenea, a fost perturbat traficul pe autostrăzi și pe calea ferată.
Mărturia unui spaniol din regiunea Valencia despre inundațiile puternice: „E o situație dramatică”
Alberto Coves, un bărbat care locuiește în Valencia, a declarat la Euronews România că infrastructura rutieră în regiunea metropolitană a Valenciei a fost distrusă din cauza inundațiilor.
„Situația e catastrofală. Ne-am confruntat cu o ploaie torențială în regiunea metropolitană a Valenciei. Vorbim despre unele dintre mai mari orașe din Spania, cu peste un milion de locuitori.
Ieri toată ziua a plouat. Drumurile au fost inundate. Aseară oamenii au fost blocați pe autostrăzi și s-au cățărat în copaci pentru a se ajuta. Mulți oameni sunt blocați pe autostrăzi sau în clădiri.
Legăturile de metrou au fost suspendate. Toată infrastructura rutieră este distrusă, dar și principalele drumuri care fac legătură cu Valencia”, a precizat Alberto Coves.
Locuitori din Valencia: Am primit alerte să nu ne aventurăm în aceste inundații
„În acest moment, autoritățile ne spun să mergem în afara orașului, dar să nu folosim autoturismele pentru a nu bloca autoritățile.
Am primit alerte prin care ni s-a spus că nu mergem afară și să nu ne aventurăm în aceste inundații pentru că, după cum știți, 51 de oameni au murit. Sunt sute de mașini blocate din cauza inundațiilor. Este o situație dramatică”, a mai precizat spaniolul.
Alberto Coves a mai precizat că regiunea Valencia s-a mai confruntat cu inundații în urmă cu 15 ani, însă acum „situația este cu adevărat dramatică”.
„Suntem un oraș mediteranean. Avem Marea Mediterană lângă noi. Marea devine mai caldă în fiecare an din cauza schimbărilor climatice. A existat ceva asemănător acum 15 ani, dar este prima dată acum când situația este cu adevărat dramatică”, a mai precizat el.
Serviciile de urgență din regiunea Valencia au confirmat numărul persoanelor care au murit din cauza inundațiilor, relatează The Associated Press.
Furtunile marți au provocat inundații în sudul și estul Spaniei. Un tren de mare viteză cu aproape 300 de persoane la bord a deraiat în apropiere de Malaga, deși autoritățile feroviare au anunțat că nimeni nu a fost rănit. Circulația trenurilor de mare viteză între orașul Valencia și Madrid a fost întreruptă, asemenea mai multor linii de naveta.
Șuvoaiele au luat cu cele mai multe mașini, la viteze înspăimântătoare, iar bucăți de lemn s-au amestecat cu articole de uz casnic.
Peste 1.000 de militari, mobilizați în regiunile afectate de inundații în Spania
Mai multe echipaje de Poliție și forțe de căutare-salvare au folosit elicoptere pentru a evacua oamenii din casele și mașinile lor. De asemenea, peste 1.000 de soldați din unitățile spaniole de intervenție de urgență au fost mobilizați în zonele devastate.
Guvernul central al Spaniei a înființat o celulă de criză pentru a ajuta la coordonarea eforturilor de salvare.
Potrivit serviciului meteorologic național din Spania, furtunile ar urma să continue până joi.
Spania a avut parte de furtuni puternice în sezonul de toamnă, în ultimii ani. Țara încă se recuperează după o secetă severă la începutul acestui an. Oamenii de știință spun că episoadele tot mai numeroase de vreme extremă au, cel mai probabil, legătură cu schimbările climatice.