Neptun este de aproximativ 17 ori mai mare decât Pământul, dar distanța acesteia față de Soare și înclinarea axială arată că un singur an pe Neptun durează mai mult de 165 de ani pe Pământ, iar un anotimp durează patru decenii, potrivit Sky News.
Pe planeta Neptun s-au înregistrat schimbări neobișnuite de temperatură, potrivit specialiștilor de la Universitatea din Leicester.
În urma unor cercetări, care s-au derulat de-a lungul a 17 ani, oamenii de știință au detectat o scădere semnificativă a temperaturii, care a fost întreruptă brusc de încălzirea polului sud.
Planeta s-ar fi răcit cu opt grade Celsius
Imaginile efectuate între 2003 și 2018 arată că planeta s-a răcit cu aproximativ opt grade Celsius până când, la sfârșitul acelui ciclu, temperatura de la polul său sudic a crescut cu aproximativ 11 grade Celsius.
Atmosfera Acum câțiva ani, cercetătorii au observat o furtună care își schimba brusc direcția, fenomen care n-a mai fost observant până acum.
„Această schimbare a fost neașteptată. Ne așteptam ca temperaturile să crească ușor, dar nu să scadă”, a declarat autorul principal al studiului, Michael Roman, cercetător de la Universitatea din Leicester.
„Nimeni nu se aștepta să vadă schimbări semnificative și rapide”
Datele colectate de echipă au acoperit „mai puțin de jumătate dintr-un sezon al planetei, astfel că nimeni nu se aștepta să vadă schimbări semnificative și rapide”.
Cauza acestor schimbări neașteptate de temperatură este momentan necunoscută.
Variațiile de temperatură pot fi legate de schimbările sezoniere ale chimiei atmosferice.
Noul studiu, publicat în The Planetary Science Journal, dezvăluie o corelație temporară între activitatea solară și temperaturile stratosferice observate pe Neptun.