Luni, 19 februarie, în Parlamentul din Polonia va avea loc o reuniune a Comisiei privind așa-numitul scandal Pegasus. Este vorba despre un caz de supraveghere ilegală, în care s-a folosit un program de interceptare ilegal. Actuala guvernare și societatea civilă vorbesc despre o foarte lungă listă cu persoane afectate de acțiunile Guvernului de la Varșovia.
Una dintre aceste persoane este Bartosz Kramek. Susține că din cauza implicării sale politice și sociale, ca oponent al reformelor judiciare introduse de partidul PIS, s-a confruntat nu numai cu numeroase inspecții și controale din partea instituțiilor statului, ci chiar cu interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice.
Bartosz Kramek, Fundația Open Dialogue:; ”Vorbim de interceptări, dar și de înregistrări video în camerele de hotel unde am stat, de obținerea de date despre operațiunile pe care le-am făcut cu cardul meu de credit pentru servicii hoteliere și, de asemenea, de o potențială provocare”.
Avocat, despre scandalul supravegherilor ilegale în Polonia. ”Sunt drepturi care nu pot fi încălcate”
Datorită mărturiei denunțătorului în acest caz, Bartosz Kramek a putut depune plângere. El este reprezentat de un avocat care apără și alte victime ale supravegherii și interceptărilor ilegale ale convorbirilor telefonice.
Jacek Dubois, avocat, fost vicepreședinte al Tribunalului de Stat: ”Acestea sunt drepturi care nu pot fi încălcate. Singura limitare constituțională a acestora este supravegherea cu acordul instanței, pentru care există reguli stricte, în anumite momente și numai pentru cazuri specifice. Materialul obținut care nu ține de caz trebuie distrus. Statul nu are dreptul să controleze cetățenii, să fie gardianul moralității lor. Constituția a fost efectiv anulată”
Partidul Lege și Justiție, până recent la guvernare și acuzat în scandal, nu cedează în fața dezvăluirilor din mass-media. Asigură că, dacă ceea ce se relatează chiar s-a întâmplat, toate activitățile operaționale ale serviciilor de informații s-au desfășurat legal.
Jacek Ozdoba, parlamentar din partidul PIS, membru al comisiei de anchetă: ”Pegasus este indispensabil (în fața noilor tehnologii), dar nu cred că vreun ofițer ar fi riscat să întreprindă măsuri operative fără să strângă probe care apoi să fi fost transmise procuraturii, iar ulterior sesizată instanța”
Cei care cer să se facă dreptate în cazul interceptărilor considerate ilegale insistă totuși că judecătorii nu cunoșteau detaliile operațiunilor în care a fost folosit programul Pegasus.
Ewa Wrzosek,procuror, victimă în cazul Pegasus: ”Instanțele din Polonia, atunci când au dat aprobări pentru controlul operațional, nu știau că este folosit acest tip de spyware, program care sparge toate nivelurile de securitate ale telefoanelor. Pe baza tuturor acestor informații, se vor lua în cele din urmă măsuri decisive și categorice.”
Într-un studiu realizat de platforma online Citizen Lab apar primele cazuri de interceptare ilegală cu ajutorul programului Pegasus în Polonia. Politicienii coaliției de guvernare spun că au obținut deja acces la documente din multe alte dosare, iar ceea ce știm astăzi este doar vârful aisbergului.