Orașul austriac Salzburg a pierdut dreptul exclusiv asupra unuia dintre cele mai îndrăgite suveniruri: ciocolata Mozart, bomboanele învelite în folie, cu chipul faimosului compozitor, relatează The Guardian.
În decembrie 2024, au fost produse ultimele bomboane Mozart „Mozartkugel” (Balul lui Mozart) la fabrica din suburbia Grödig, din Salzburg. Acest sortiment de ciocolată umplută cu marțipan, fistic și nuga a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea.
În fiecare an erau produse 57 de milioane de bomboane de ciololată „Mozartkugel”, însă fabrica a fost închisă la sfârșitul anului, după ce producătorul Salzburg Schokolade a dat faliment, din cauza creşterii preţurilor la cacao. 65 de oameni au rămas fără locuri de muncă.
Chiar dacă pe piață există numeroase imitații ale celebrelor dulciuri, doar bomboanele originale „Echte Salzburger Mozartkugel” au fost produse în serie pentru export în orașul austriac.
Sindicatul Pro-Ge, care reprezintă angajații, a descris fabrica Mozartkugel ca fiind „inima regiunii”, unde personalul era „mândru de un produs care a făcut înconjurul lumii”.
În pofida tradiției locale, licența pentru ciocolată este deținută de mai mulți ani de conglomeratul american Mondelez International, producător al unor mărci internaționale precum biscuiții Oreo și ciocolata Toblerone.
Bomboanele de ciocolată Mozart ar putea fi fabricate în altă țară
După intrarea în insolvență a fabricii Salzburg Schokolade după trei ani de tentative de a o salva, Mondelez a anunțat că va căuta în cadrul rețelei sale regionale de producție un nou loc pentru a produce Mozartkugeln.
Destinația cea mai probabilă ar fi Cehia, unde costurile de producție ar fi mai scăzute, precizează presa locală, citată de The Guardian.
În contextul în care Austria se confruntă cu scenariul de a avea în curând primul cancelar de extremă-dreapta de la al Doilea Război Mondial, comentatorii politici au remarcat temerile generate de vestea că un astfel de simbol cultural, precum bomboanele de ciocolată Mozart, ar putea să nu mai fie fabricat în Salzburg sau pe teritoriul statului austriac.
„Nu există vreo îndoială că dulciurile delicioase au o legătură, în mod indivizibil, cu identitatea austriacă”, a scris Verena Mayer, corespondentul la Viena al cotidianului german Süddeutsche Zeitung.
Ea a comparat dulciurile cu „sunetul muzicii” ca ambasador cultural global al Austriei.
Identitatea orașului Salzburg, al patrulea oraș ca mărime din Austria, este strâns legată de imaginea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, care a conferit un prestigiu cultural extraordinar comunității de puțin peste 150.000 de locuitori și a adus un profit constant datorită milioanelor de turiști care vizitează orașul în fiecare an.