Ascensiunea partidelor de extrema dreapta au marcat anul politic 2024 în Europa. Iar discursul extremis, se pare, va atrage tot mai mulți alegători și în 2025, mai ales după victoria în SUA a republicanului Donald Trump.
Noul președinte al celei mai mari puteri mondiale este promotor vehement al politicilor izolaționiste, antimigrație și conservatoare și este un punct de atracție pentru liderii, dar și electoratul de extremă dreapta din Europa.
Aceste evoluții vor influența puternic, în acest an, rezultatele alegerilor parlamentare din Germania, principala putere economică a Uniunii Europene.
Cum au evoluat lucrurile în Europa
Alegerile europene din vara anului trecut au confirmat progresul aripii politice naționaliste și radicale. Partidele extremiste au obținut rezultate foarte bune în Franța, Germania, Belgia, Austria, Olanda și Italia, evoluții ce confirmă alunecarea continentului european spre dreapta extremă.
În premieră, Parlamentul European are trei grupuri parlamentare de extremă dreapta. Premierul maghiar naționalist, Viktor Orban, alături de partidul Rassemblement Nationale, naționaliștii francezi ai lui Marine Le Pen, au reușit să creeze al treilea cel mai mare grup din Parlamentul European.
Trei grupuri parlamentare de extremă dreapta în Parlamentul European
Grupul numit Patrioți pentru Europa are 84 de locuri. Un alt grup eurosceptic dominat de Partidul premierului Italiei Georgia Meloni – Frații Italei, dar și de puternicul partid polonez Lege și Justiție, este cel al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
Acest grup parlamentar, din care fac parte și eurodeputații români ai Alianței pentru Unirea Românilor, ocupă 78 de locuri în Legislativul European. Extremiștii europeni sunt reprezentați și de grupul Europa Națiunilor Suverane, cu 25 de eurodeputați. În total, aceste trei grupuri de extremă dreapta au pondere de 26 la sută în principalul for legislativ al Europei și o importantă capacitate de influență politică.
Rezultatele alegerilor europene reflectă schimbarea arhitecturii politice de pe vechiul continent. Tot mai multe state au deja partide de extrema dreaptă în cadrul Guvernului.
Iar ultimele evoluții politice din Austria indică că și guvernul de la Viena ar putea, în scurt timp, să fie condus de un reprezentant al Partidului Libertății, formațiune care a câștigat alegerile parlamentare din toamna anului trecut.
De la Vest spre Est, partidele extremiste sunt tot mai prezente pe harta politică a Europei.
În Portugalia, partidul de extremă dreapta Chega (Ajunge) face parte din Guvern, după ce la alegerile din martie a reușit un rezultat istoric de 18%. Numărul deputaților naționaliști în Parlamentul portughez a crescut astfel de patru ori.
În Franța, la alegerile din iulie, partidul Adunarea Națională a lui Marine Le Pen a obținut aproape 25 la sută și este formațiunea care va influența puternic evoluțiile politice din a doua putere economică din Uniunea Europeană.
În Italia vecină, Partidul Frații Italiei sunt la guvernare, după ce au câștigat alegerile din septembrie 2022. Premierul Georgia Meloni a reușit să se impună în politica europeană, iar după revenirea la Casă Albă a lui Donlad Trump, ar putea fi politicianul cu cele mai puternice legături al Washington, estimează unii analiști.
La est în Croația, partidul naționalist Mișcarea Patriei este de anul trecut parte a coaliției de guvernare. Iar președintele statului Zoran Milanovici este un critic al NATO, eurosceptic și simpatizant al Rusiei. Acesta are șanse reale să câștige un al doilea mandat, după ce în primul tur a ieșit învingător.
Și în Țările de Jos Partidul pentru Libertate este parte a guvernării, după ce la alegerile de la finele anului 2023 a ieșit pe primul loc cu 24% din voturi.
Ce se întâmplă lângă România
Mai aproape de România, în Slovacia Guvernul este condus de premierul prorus Robert Fico, iar în fruntea statului este adeptul premierului, politicianul populist Peter Pellegrini.
În Ungaria, de mai mulți ani, premierul Viktor Orban, un prieten al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin și mai nou al lui Donald Trump, conduce nestingherit.
Și în Finlanda Partidul naționalist și eurosceptic Finns este parte a coaliției de guvernare. Extremiștii au iești pe locul doi la alegerile parlamentare din 2023.
Cu alegerile parlamentare în Germania și Cehia, harta extremei dreapta europene ar putea să se extindă în acest an. Partidul extremis are șanse să devină una dintre cele mai puternice formațiuni parlamentare, după ce anul trecut a câștigat alegerile locale din landul Turingia și a ieșit pe locul doi Saxonia.
Iar în Cehia, partidul Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți al fostului prim-ministru prorus Andrej Babis este în plină ascensiune și are toate șansele să revină la Guvernare. La alegerile regionale din septembrie anul trecut, partidul naționalist a obținut o victorie zdrobitoare în 10 din cele 13 regiuni ale țării.