Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tineri români și străini, expulzați din Serbia pe motiv că ar fi pus „în pericol securitatea” țării și a „cetățenilor săi”

Mai mulți tineri din opt țări europene, inclusiv din România, ar fi fost expulzați din Serbia. Ei au participat recent la un program internațional de formare pentru societatea civilă. O româncă din grup a povestit pe Facebook întâmplarea. Ea susține că autoritățile sârbe nu le-ar fi oferit tinerilor nicio explicație.

Tineri români, expulzați din Serbia

Cei mai mulți dintre tineri au ajuns deja acasă, în țările din care provin.

În postarea făcută pe Facebook, românca a povestit despre cum cei din grup - cei 15 tineri din opt țări europene - ar fi primit pe nedrept statutul de persona non grata în Serbia.

Femeia spune că au ajuns în Belgrad în data de 19 ianuarie ca să participe la un curs, cu o durată de două zile, dedicat sectorului ONG din Europa Centrală și de Est, iar mai apoi, după ce au încheiat cu succes cursul, tinerii au ieșit în oraș, la o bere. Când s-au întors la hotel, însă, puțin după miezul nopții, ei au fost așteptați de polițiști, legitimați și duși la secția de Poliție, unde ar fi stat până la 4 dimineața, mai povestește ea.

În postarea sa, românca mai susține și că nu li s-ar fi comunicat motivul pentru care se află acolo, asta deși ar fi întrebat în repetate rânduri. Ea mai spune că nu a fost interogată cu privire la nimic, însă i s-a prezentat o hârtie în limba sârbă pe care a refuzat să o semneze. În acel document, ar fi fost informată să părăsească țara în 24 de ore și că nu mai are dreptul să se întoarcă în Serbia în următoarele 12 luni.

Publicații din Germania și din Croația, țări din care fac parte și alte persoane expulzate, au relatat despre incident și, potrivit presei internaționale, singurul motiv invocat de autoritățile sârbe a fost „punerea în pericol a securității Serbiei și a cetățenilor săi”.

O purtătoare de cuvânt a fundației care a organizat cursul și-a exprimat „consternarea” în relatările făcute pentru presa internațională și la fel și ministrul croat de Externe, care a anunțat o notă de protest din partea ministerului pe care îl conduce, precizând că va informa organismele europene cu privire la „tratamentul umilitor aplicat cetățenilor croați de către autorităților sârbe”.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externă a transmis un comuniat în care face următoarele precizări: „În noaptea 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar. Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.

Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.

Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE