Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Posibilitatea ca Vladimir Putin să fie arestat în Mongolia, comentată de Kremlin

Pe 3 septembrie, Vladimir Putin va face o vizită în Mongolia. Pentru că țara asiatică este membră a Curții Penale Internaționale (CPI), Putin ar trebui să fie arestat la sosire, în baza unui mandat internațional, emis în martie 2023, însă Kremlinul nu-și face griji.

Posibilitatea ca Vladimir Putin să fie arestat în Mongolia, comentată de Kremlin

„Nu este nicio îngrijorare. Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli. Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenţie", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de France24.

Teoretic, autoritățile locale trebuie să pună în aplicare mandatul de arestare, emis pentru crime de război în Ucraina și deportarea copiilor din Ucraina în Rusia. Însă practic, Curtea Penală nu are mecanisme de aplicare a mandatului.

Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga. Ucraina și Statele Unite ale Americii nu sunt nici ele membre ale Tratatului de la Roma. Mongolia a semnat Statutul de la Roma în decembrie 2000 şi l-a ratificat în 2002. Din CPI fac parte 124 de state.

Pentru Putin, de la momentul în care Rusia a început invadarea Ucrainei, aceasta este prima sa vizită într-un stat care este membru al Curții Penale Internaționale.

Ucraina a cerut la rându-i Mongoliei să pună în aplicare mandatul internațional de arestare pe numele lui Putin, după ce liderul rus a primit această condamnare din partea Curții Penale de la Haga. Din cele 49 de mandate de arestare emise din 2002 până acum, doar 21 s-au soldat cu rețineri și înfățișări în instanță.

De exemplu, nu a existat nicio consecință în cazul sudanezului Omar al-Bashir, care a fost răsturnat de la putere în 2019 și apoi a călătorit în state membre CPI precum Iordania și Africa de Sud, fără să se întâmple nimic, deși face obiectul a două mandate de arestare CPI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE