Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primii piloți ucraineni se instruiesc în România pentru a opera avioane F-16. „Marea Neagră este un teatru de război”

Primii piloți ucraineni se instruiesc în România pentru a opera avioane F-16. Este vorba despre patru militari care au ajuns în țară la începutul acestei săptămâni, din informațiile noastre.

Aceștia au început pregătirea teoretică la Centrul de Instruire de la Fetești. După modulul teoretic, piloții vor face simulări și spre sfârșitul anului ar putea avea primele zboruri de antrenament în cadrul cursului. Ministrul român al Apărării a discutat la telefon cu omologul său din Ucraina despre situația de securitate din zonă, dar și despre sprijinul pe care România îl oferă statului vecin, inclusiv prin instruirea piloților.

"Marea Neagră este un teatru de război" a spus Angel Tîlvăr, în convorbirea telefonică.

Centrul de Pregătire pentru Piloți de F-16 de la Fetești a fost inaugurat la sfârșitul anului 2023, iar de atunci șapte militari români s-au instruit acolo pentru a pilota avioanele de luptă. Aceștia au absolvit cursurile la sfârșitul lunii iulie.

România are o escadrilă de avioane F-16

Acum, România are o escadrilă de avioane F-16 cu care militarii fac misiunile de Poliție Aeriană. Acestea fost ridicate de la sol pentru supraveghere și în timpul ultimelor atacuri lansate de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Avioanele au o rază de luptă de peste 500 de kilometri și sunt permanent în alertă pentru a combate amenințările din spațiul aerian.

Recent, au fost livrate României primele 9 avioane din cele 32 second-hand cumpărate de la Guvernul Norvegiei, urmând ca în perioada următoare să fie livrate și celelalte. Înființarea Centrului European de Instruire în țara noastră face ca pregătirea piloților, care se antrenau până acum în alte țări, să fie mai rapidă și mai eficientă. Compania producătoare de avioane F-16, Lockheed Martin, a contractat instructorii, țara noastră  contribuie cu infrastructura, iar Țările de Jos cu aeronavele. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE