Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia va ataca centralele nucleare, avertizează Kievul. Ministrul de Externe: Comunitatea internațională trebuie să intervină de urgență

Rusia se pregătește să atace centralele atomice din Ucraina, avertizează ministrul de Externe de la Kiev. Acesta a făcut apel ca țările partenere și organizațiile internaționale să intervină pentru a opri ceea ce el a numit „scenariul statului terorist”.

Autoritățile de la Moscova nu au comentat deocamdată acuzațiile venite din Ucraina.

Oficialul de la Kiev spune că informațiile despre un posibil atac asupra centralelor atomice au fost obținute de serviciile de spionaj ale Ucrainei.

Ținta rușilor ar fi instalațiile de distribuție și substațiile de transport a energiei electrice, care sunt esențiale pentru funcționarea în siguranță a centralelor atomice.

”Avarierea acestor instalații creează un risc ridicat de producere a unui incident nuclear cu consecințe globale. Serviciile noastre speciale au transmis informațiile corespunzătoare partenerilor noștri. Agenția internațională pentru Energia Atomică a fost, de asemenea, informată. Rusia este singurul stat care a confiscat o centrală nucleară în Europa și șantajează lumea”, a scris pe platforma X ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha.

Mesaje similare au fost plasate pe rețelele de socializare și de Ministerul Energiei de la Kiev, dar și de consilierul prezidențial, Andrii Ermak.

”Rusia este un terorist. Trebuie oprită aici și acum. Țările occidentale și din Sudul Global trebuie să răspundă dur la aceste pregătiri teroriste. Ne privește pe toți”, a susținut acesta pe canalul său de Telegram.

Câte centrale nucleare are Ucraina

Ucraina are patru centrale nucleare cu 15 reactoare. Centrala Zaporojie este cea mai mare din țară și din Europa cu 6 reactoare instalate. Aceasta este ocupată de armata rusă.

Ucraina și Rusia s-au învinuit în repetate rânduri de atacuri asupra instalațiilor centralei de la Zaporojie. Incidentele nu s-au soldat cu scurgeri radioactive.

De asemenea, pe teritoriul Ucrainei este Centrala Cernobîil, unde, în anii 80, s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii.

Reactorul avariat este în prezent acoperit de un sarcofag din beton pentru a nu permite scurgeri radioactive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE