Deficitul comercial crește în fiecare an, pentru că importurile depășesc exporturile. Producția ar putea să acopere consumul intern, însă românii preferă să importe cantități uriașe și asta înseamnă că mâncăm scump și de calitate slabă.
În doar un an, importurile au crescut cu peste 30%, iar deficitul comercial a depășit cu aproape șase miliarde de euro peste nivelul de anul trecut.
Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 5,47 miliarde de euro în primele șapte luni din acest an, în creștere cu 20,3% față de intervalul similar din 2021.
Potrivit datelor INS, la finalul lunii iulie, importurile din această categorie reprezentau 7,7% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.
Exporturile au crescut accelerat în ultimul an, dar tot nu țin pasul cu importurile de alimente
În primele șapte luni deja vedem diferența, iar ea va adânci deficitul.
La carnea de porc importăm 80% din necesar. Cauza ar fi pesta porcină, care a izbucnit în 2017, iar până acum au fost sacrificați un million de porci.
La legume şi fructe, deficitul comercial e de un miliard de euro. La carne depăşeşte 700 de milioane de euro, iar la lactate 500 de milioane de euro, iar dependența este de aproximativ jumătate din necesar.