Românii din diaspora continuă să rămână conectați cu patria-mamă, iar dorul de casă și legăturile familiale îi determină pe tot mai mulți să se gândească la reîntoarcerea în țară.
Deși numărul românilor din afara granițelor depășește 5,7 milioane, pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, numărul celor care revin l-a depășit pe al celor care emigrează.
Această tendință este susținută de eforturile comunității Repatriot, iar despre poveștile și provocările românilor din diaspora, aflați din următorul material.
Român din diaspora: ”Vreau să fiu aproape de familie și de țara mea”
Plecat din România din 2016 la studii în Marea Britanie, Sebastian a decis să rămână și să lucreze acolo. Acum, la 27 de ani, are o afacere care merge bine, dar se gândește la casă.
”Acum sunt aici în căutarea oportunităților de a mă reîntoarce în România. Vreau să fiu acasă, aproape de familie, de prieteni și de țara mea, bineînțeles.”, a declarat Sebastian Boncu, membru al comunității Repatriot.
Pentru unii dintre românii din diaspora, dorul de țară a fost o chemare puternică, pe care nu au ignorat-o.
”Aveam momente mai ales în Los Angeles, fără să exagerez, mai ales duminica parcă aveam un gol în mine în Los Angeles. Deci m-am întors acasă”, a adăugat Corneliu Țepeluș, membru al comunității Repatriot.
Diaspora are așteptări clare de la clasa politică.
”Este un eveniment foarte important pentru că accelerează conectarea românilor de pretutindeni cu patria mamă. Acesta este obiectivul nostru și de 10 ani facem asta”, susține Marius Bostan, inițiatorul comunității Repatriot.
Ce spun politicienii despre românii din diaspora
Premierul Marcel Ciolacu a împărtășit comunității Repatriot experiența personală a membrilor familiei sale, care au emigrat.
”În 1991, a plecat fratele meu în Germania, a fost urmat de soție și de copii. A fost cea mai mare dramă trăită de familia mea. S-a născut și un băiat, Cristian, și după foarte mult timp au decis să se întoarcă în România”, a anunțat Marcel Ciolacu.
”Este un demers foarte așteptat de românii din diaspora și nu are alt obiectiv decât să îi facă pe români să se uite la România ca la o țară care s-a schimbat și când spun lucrul acesta, noi, românii, din țară trebuie să pornim de la această premisa și convingere că Româna s-a schimbat. România are oportunități să se schimbe, să se modernizeze, să se prefacă în continuare, iar pentru asta avem nevoie desigur de potențialul nostru din țară.”, a adăugat Nicolae Ciucă.
La rândul său, primarul Capitalei a recunoscut în fața românilor din diaspora provocările administrației locale, atunci când vine vorba de implementarea unor proiecte inovatoare.
”Sunt foarte multe momente în care adminisrația nu este în stare să preia o idee pentru că nu are apartul să o ducă mai departe. Și de asta, dacă această rețea pe care dvs o constituiți, aștept ca ea să aibă acea putere încât să vină cu proiectele gata făcute”, susține Nicușor Dan.
În prezent, numărul românilor din diaspora depășește 5,7 milioane de persoane, conform datelor oferite de Ministerul Afacerilor Externe.
Principalele țări de destinație includ Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și Statele Unite. Recent, s-a observat o schimbare semnificativă: pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, mai mulți români se întorc acasă decât pleacă. În 2022, peste 90.000 de persoane au revenit în România, în special tineri cu vârsta de până la 40 de ani.