Cetățenii români din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a putea vota la alegerile prezidențiale. Unii dintre ei s-au arătat nemulțumiți de lipsa dialogului cu politicienii pe care și i-ar dori să fie „prezenți în diaspora” și pe care i-au acuzat că au creat un „zid” între românii din țară și cei din străinătate „pentru că există o dorință clară să fim îndepărtați de România”, a declarat Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din orașul italian Prato, la Euronews România.
În emisiunea „Vocile care contează”, Claudiu Stănășel și Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de români din Europa (Fadere) au vorbit despre importanța votului românilor din Diaspora și despre problemele pe care le-au reclamat autorităților române, ce au rămas nerezolvate de mai mulți ani.
„Aș începe cu una dintre problemele cu care confruntă românii din Spania; abuzul pe care îl va statul spaniol împotriva românilor. Mă refer la românii care ar veni de acum încolo în Spania. (...)
Gândiți-vă că un român care vine în Spania ar trebui să aibă drept de ședere și drept de lucru din prima secundă. Lucrul ăsta nu se întâmplă așa. El trebuie să aibă 6.000 de euro într-un cont din România sau într-un cont de aici. Dar, atenție, nu poate să aibă cont până nu are acte. Ca să aibă acte, trebuie să fie angajat. Ca să fie angajat, are nevoie de 6.000 de euro și de o asigurare pe cel puțin un an.
Este evident un abuz. Nu e nicio lege în Spania care să spună acest lucru. E un ordin intern. Am stat de vorbă cu autoritățile de aici. Poliția mi-a spus: e un ordin, așa trebuie să facem”, a afirmat Daniel Țecu, la Euronews România.
Țecu a mărturisit că și-ar dori un președinte care să discute și problemele românilor din străinătate.
„Mi-ar plăcea să avem un președinte, niște politicieni care să vină și să discute nu numai problemele României și românilor, ceea ce este foarte bine, dar să discute și problemele românilor din străinătate”, a afirmat președintele Fadere.
Claudiu Stănășel, despre banii trimiși de românii din diaspora: În 2023, suma este de 6,5 miliarde de euro trimise de către noi în România
La rândul său, Claudiu Stănășel a precizat că și-ar dori ca românii să fie reprezentați de „parlamentari care sunt prezenți în diaspora în parcursul celor patru ani, nu doar în ultimele luni.”
„De data asta, nu au fost prezenți nici în ultimele săptămâni. Probabil că nu există o campanie reală, pentru că noi nu am avut așa ceva.
M-aș aștepta la un președinte al României care să țină minte că există inclusiv acei oameni care în fiecare an trimit miliarde de euro. În 2023, suma este de 6,5 miliarde de euro trimise de către noi în România.
Ne dorim tot ce nu am avut până acum. Ne dorim ca președintele nostru să muncească pentru a organiza acorduri bilaterale împreună cu țările, nu mai din UE, dar și țările din afara UE, pentru recunoașterea calificărilor profesionale, diplomelor cetățenilor români din străinătate”, a menționat Stănășel, la Euronews România.
Românii din străinătate ar dori un minister pentru Diaspora. „Nu să fim cum suntem în fiecare an, ultima pagină la bilanțul Guvernului României”
„Ne-am fi așteptat la un program politic pentru românii din străinătate, cu proiecte clare, cu un minister. Un minister al românilor de pretutindeni, cu un buget real, cu fonduri, cu proiecte clare, nu să fim cum suntem în fiecare an, ultima pagină la bilanțul Guvernului României.
Avem nevoie ca România să fie alături de noi prin reprezentanții săi, aici, în teren. Există consilieri locali, avem consilieri regionali, oameni în instituțiile din țările în care locuim. Haide să facem echipă pentru că noi suntem primii ambasadori ai României.
Nu s-a vrut o campanie electorală pentru colegiul diaspora. La parlamentare am fi curioși să știm care sunt candidații partidelor politice. La președinție nu s-a văzut niciun candidat”, a mai precizat Stănășel.
Român stabilit în Spania: Politicienii își notează, noi nu ne mai întâlnim cu ei. Apoi, ne trezim că nu au făcut”
„Politicienii ne-au vizitat. Mi-ar plăcea să se termine cu întâlnirile astea la Ambasadă la care vin politicienii și stau foarte curioși. Noi le spunem și ei parcă e prima oară când au auzit. Serios, așa este? Își notează, noi nu ne mai întâlnim cu ei.
Apoi, ne trezim că nu au făcut și noi nu putem să-i certăm pentru că nu mai avem când. Ei vin o dată, maximum de două ori, și noi nu putem să fim răi.
Avem problema. Ei spun: am notat tot, se va rezolva și au plecat și mâine vin alții. Așa se întâmplă de 12 ani legat de un demers și abia acum s-a rezolvat”, a precizat Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de români din Europa (Fadere).
Șase parlamentari pentru șapte milioane de români din Diaspora
„A vorbit colegul meu despre senatorii și deputații de diaspora. În primul rând nu este direct proporțional, adică avem doar patru deputați și doi senatori pentru toată diaspora.
Noi vorbim doar pentru diaspora economică de șapte milioane de cetățeni. Total nereprezentativ.
Ar trebui să fie dintre noi, nu oameni de la București care vin așa ca să se plimbe prin diaspora. Ei, după ce au fost votați, fac misiunea partidului, nu misiunea diasporei.
Pentru noi, în diaspora, dubla cetățenie este foarte importantă. Ni s-a vândut că s-a rezolvat, că s-a discutat și s-a aprobat. Nu! Au fost doar niște discuții care până la urmă nu s-au concretizat”, a mai spus Daniel Țecu.
Pentru românii din Spania, dubla cetățeni e un avantaj pentru angajare
„Nu există (dubla cetățenie pentru românii din Spania, n.red). Sunt foarte mulți români din Spania care ar dori să aibă și cetățenie spaniolă pentru că îi ajută foarte mult. Una dintre ele este faptul că un angajator privește diferit dacă ești sau nu cetățean spaniol. Atunci, numai acest element este foarte important și ar fi bine să fie această posibilitate.
Faptul că românii cer acest lucru mai demonstrează un lucru: că ei doresc să rămână și cetățeni români. Asta arată că ei iubesc România, iar statul român ar trebui să vină în întâmpinarea acestui lucru”, a explicat Țecu.
Claudiu Stănășel: „E simplu și frumos când vin banii românilor din străinătate, dar nu e frumos atunci când noi ne cerem un drept”
„E simplu și frumos când vin banii românilor din străinătate, dar nu e frumos atunci când noi ne cerem un drept. Dorim să fie bine în România și acele fonduri pe care le trimitem să fie utile pentru străzi, infrastructură, pentru școli.
S-a creat un zid între românii din România și românii din străinătate. Acest lucru s-a făcut pentru că există o dorință clară să fim îndepărtați de România. Nu se va întâmpla niciodată, indiferent că o dorește un partid politic sau altul”, a mai spus Stănășel.
„Am fost trădați și am crezut mult. Eu, ca milioane de români, am votat cu încredere. Știți bine că președintele Iohannis a devenit președinte datorită românilor din străinătate. Ăsta este adevărul. Ne-am simțit trădați și nu știu ce va provoca acest sentiment. Nu a făcut nimic din ce a promis”, a a adăugat el.
La rândul său, Daniel Țecu își dorește ca românii din diaspora să voteze în număr mare la alegeri pentru a putea ulterior să pună presiune asupra politicienilor.
„Dacă procentul românilor din diaspora care votează este mic, politicienii nu sunt interesați de noi. Dacă noi votăm în număr foarte mare, se vor speria și atunci când liderii comunităților românești vor merge la București cu una dintre probleme, cum a fost cea a celor decedați, ei vor asculta altfel. Să facă din votare o sărbătoare și să iasă la vot toți”, a concluzionat el.