România este printre statele europene cele mai expuse la dezastre produse de cutremure. Datele apar și în Planul Național de Management al Riscurilor de Dezastre. În același document, Bucureștiul este considerat unul din cele mai vulnerabile 10 orașe ale lumii în caz de cutremur.
Într-un top al statelor europene expuse la cutremur Turcia este pe primul loc.
În clasament mai apar Grecia și Italia, state în care au avut loc frecvent cutremure în ultimii ani, dar și România.
Zona Vrancea este cea mai activă zonă seismică din Europa
Datele statistice spun că zona Vrancea este cea mai activă zonă seismică din Europa. Acolo s-au produs în secolul trecut nu mai puțin de 32 de cutremure cu magnitudinea de peste 6 pe Richter. Cel mai puternic, cu magnitudinea de 7,7, a avut loc în 1940 . Este urmat de cutremurul din 4 martie 1977 - de 7,4 pe scara Richter.
Planul Național de Management al Riscurilor de Dezastre scoate la iveală faptul că un cutremur puternic poate afecta până la 65% din populația urbană a țării, care locuiește în 40 de municipii și orașe.
Vrancea nu este însă singura zonă seismică a țării. Zone seismogene mai avem în Banat, Munții Făgăraș, Câmpulung, Transilvania și în zona Dobrogei. Specialiștii Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt de părere că un cutremur puternic într-una din aceste regiuni ar afecta până la 10 la sută din populație.
Din totalul clădirilor rezidențiale, 57% sunt expuse riscului, chiar și în cazul unui cutremur mediu
Cei care au întocmit acest Plan Național de Management al Riscurilor de Dezastre au contabilizat și construcțiile vulnerabile la cutremure.
Din datele colectate reiese că din totalul clădirilor rezidențiale, 57% sunt expuse riscului, chiar și în cazul unui cutremur mediu. Dramatic este faptul că un astfel de risc există și în cazul a 45% dintre școli și jumătate dintre spitale. Specialiștii care au întocmit acest plan concluzionează că nu a existat în România o strategie coerentă a autorităților de consolidare a clădirilor vulnerabile în caz de cutremur.