România nu va pierde pierde bani din PNRR chiar dacă depășește finalul lunii aprilie, când este termenul de trimitere a documentelor de revizuire a unor ținte și jaloane din program, asigură Marcel Boloș, Ministrul Proiectelor Europene.
Iar asta pentru că termenul este orientativ. Rămân însă restanțe: reformele salarizării și a pensiilor trebuiau finalizate deja. Deocamdată, Comsia Europeană evaluează cererea de plată numărul doi, în valoare de 2,8 miliarde de euro, trimisă de Executivul Ciucă în decembrie anul trecut.
Marcel Boloș: termenul de 30 aprilie este orientativ
”Angajamentul nostru e de a transmite informal acest lucru la Comisie, ca să scurtăm din căile acestea de trimitere de observații și să facem decizia cât mai ușor operațională din partea Comisiei Europene. Termenul de 30 aprilie este unul orientativ, nu este un termen de decădere în care să pierdem banii pentru că nu ne respectăm acest termen.”, a spus ministrul Proiectelor Europene.
Totodată, acesta a vorbit și despre modificările care ar putea fi făcute la PNRR, astfel încât Comisia Europeană să fie mulțumită.
”Mai mult, Guvernul, în ședința de miercuri a urmat un număr de trei memorandumuri prin care a mandatat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ca să negocieze cu Comisia Europeană reducerea de grant, care o știm cu toții, ca urmare a creșterii economice din 2021 față de anul 2020.
Al doilea memorandum a fost pentru lista de investiții în capitolul REPowerEU, iar al treilea a fost legat de circumstanțele obiective și aici cunoaștem problematica discutată în spațiul public a plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, a înlocuirii magistralei de metrou 6 cu magistrala 4, dar și a prețului la materiale și utilitățile publice care au influențat proiectele de infrastructură și suntem în situația în care să ne revizuim țintele asumate prin PNRR față de Comisia Europeană.
Acesta este pachetul de modificare a PNRR și sigur suntem în situația în care suntem al doilea cel mai complex PNRR, după Italia, sunt 507 ținte, în timp ce Italia are 527 de jaloane și ținte. Aici să știți că nu e un lucru foarte simplu de a avea atâtea jaloane. Noi trebuie să ne mobilizăm ca această documentație complexă să o trimitem la termenul orientativ pe care l-am menționat, dar trebuie să vedem și realitatea. E un PNRR complex și fărâmițat în multe ținte și jaloane.
Noi încercăm să avem o altă abordare în ceea ce privește indicatorul de pensii care limitează posibilitatea Guvernului de a actualiza veniturile pensionarilor în funcție de rata inflației și măsurile de creștere a acestor beneficii și să înlocuim cu un alt indicator de disciplină financiară, este unul tehnic.
Acesta va păstra obiectivul asumat prin PNRR de disciplină și de asigurare a sustenabilității acestei categorii de cheltuieli însemnate pentru bugetul României”, a declarat Marcel Boloș.