România poate ajunge la un grad de colectare a impozitelor de cel mult 36% din Produsul Intern Brut cu o condiție: să reducă la zero evaziunea fiscală, spune noul președinte al Fiscului, Lucian Heiuș. Deocamdată, cu o pondere a impozitelor colectate de doar 26% din PIB, România se situează cu mult în spatele statelor aflate la un nivel similar de dezvoltare.
Analiștii economici vin cu soluții practice: inspectorii fiscali ar trebui să facă mai multe controale pe teren, însă fără voință politică, rezultatele vor întârzia să apară.
Evaziunea fiscală din România este principala piedică în calea colectării taxelor și impozitelor la buget
O recunoaște chiar președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care a calculat cât ar putea crește încasările dacă toată lumea ar fi corectă.
Lucian Heiuș, președinte ANAF: „Pe calculele mele, astăzi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală, nu putem să depășim 35-36% încasări fiscale din PIB dacă am încasa tot.”
Declarația președintelui ANAF este făcută în contextul în care țara noastră rămâne codașa Europei la colectarea taxelor de 13 ani.
Ponderea veniturilor fiscale din PIB se ridică în România la doar 26,8%, față de media europeană care este de 40%, adică cu o treime mai puțin. În schimb, Franța stă de două ori mai bine decât noi la acest capitol, are chiar dublu față noi, cel puțin asta arată ultimul raport Eurostat.
Cu alte cuvinte, nu toți contribuabilii plătesc ce datorează statului, din diferite motive. În prezent, din cauza evaziunii, bugetul România pierde aproape 150 de miliarde de lei pe an. Profesorul de economie Bogdan Glăvan este de părere că situația s-ar putea schimba numai dacă guvernanții și-ar asuma o asemenea decizie.
Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Este, totuși, ciudat, pentru că, după atâția ani, decenii chiar în care ne luptăm cu evaziunea fiscală și vorbim despre noi metode și noi aplicații și sisteme prin care să colectăm mai bine taxele. Totuși, le colectăm în continuare la fel de prost ca acum 10 ani. Este o problemă de voință politică, nu este o problemă de incompetență.”
Statul are și alte metode de a colecta mai mulți bani la buget
Lucian Heiuș, președinte ANAF: „Cum vom crește încasările? În primul rând, mergând pe creșterea conformării voluntare la plată, de la 87, 16%, dacă vom reuși, nu în două luni, dar într-un an, să ne apropiem de 88-89%. Deja sunt câteva miliarde bune care vor veni la bugetul de stat.”
Dan Schwartz, analist economic: „Din păcate, în România, este dificil pentru contribuabilii corecți să plătească impozitul și taxele la timp, tocmai datorită dificultăților birocratice, chiar în condițiile în care ANAF a făcut progrese semnificative în sensul digitalizării și în sensul eliminării unor bariere birocratice din strategia lor organizatorică.”
Pentru acest an, Fiscul și-a propus să depășească cu jumătate de punct procentual încasările din impozite de anul trecut și să ajungă la un nivel de 26,7% din PIB.