Îmbătrânirea populației din România este un fenomen greu de oprit, anunță INS. Mai mult decât atât, evoluția nașterilor și deceselor din ultimul deceniu arată că declinul demografic nu va putea fi redus prea curând.
În 1990, în România locuiau peste 23 de milioane de oameni. De atunci numărul populației rezidente a început să scadă. În 2011 se mai aflau în țară 20 de milioane de cetățeni, iar conform ultimului recensământ, la ora actuală trăiesc în România puțin peste 19 milioane de oameni. În acest moment, vârsta medie a populației a crescut de la 40,6, la 42,4.
Tudorel Andrei, președinte INS: „La noi în țară, indicele de îmbătrânire demografică s-a înrăutățit. Dacă în 2011 era puțin peste 100, acesta a ajuns peste 120, la recensământul din 2021.”
Datele publicate de Institutul Național de Statistică mai arată faptul că singura categorie de vârstă care a înregistrat o creștere în România, în ultimii 10 ani, este categoria celor de peste 65 de ani. S-au înregistrat scăderi în cazul copiilor, dar și în cazul adulților din grupa 55-64 de ani. Între 2011 și 2021, numărul rezidenților din România cu vârsta de peste 65 de ani a crescut de la 16,1%, la 19,6%. Conform specialiștilor, o altă problemă cu care se confruntă România este migrația internațională.
Tudorel Andrei, președinte INS: „Majoritatea au fost tineri, persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani. Și care e rezultatul? Nu numai reducerea populației rezidente, dar au început să apară copii născuți din părinți români în străinătate.”
Tinerii din România au o situație financiară proastă
Sociologii susțin că tinerii din România au o situație financiară mai proastă decât populația îmbătrânită. Acest aspect ar putea reprezenta o explicație pentru scăderea natalității.
Sociolog Marian Preda, sociolog: „Cei mai săraci nu sunt vârstnicii și nu sunt pensionarii. Din contră, sunt categoriile cu pondere cea mai mică a săracilor. În schimb, cea mai mare pondere a săracilor este în rândul tinerilor. Deci familiile cu copii și tinerii sunt cei mai săraci din România ca pondere.”
Numărul nou-născuților din România este într-o scădere drastică. De la an la an se nasc tot mai puțini copii. În 2022 au venit pe lume sub 180.000 de nou-născuți. Prin comparație, în anul 2000 s-au născut în România 230.000 de copii. De atunci, natalitatea a tot scăzut. Specialiștii spun că situația din România este greu de redresat pe cale naturală, deoarece vârsta medie a femeilor din țară este de 44,1 ani.