Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

News Alert. România își întărește apărarea antiaeriană la granița cu Ucraina

România își întărește apărarea antiaeriană la granița cu Ucraina, după ce au fost descoperite alte bucăți dintr-o dronă, despre care militarii cred că ar fi rusească. Rămășițele se află la 15 kilometri de portul Izmail.

14/09/2023 , 15:21

600 de militari vor fi dislocați în Delta Dunării

600 de militari vor fi dislocați în Delta Dunării. Anunțul a fost făcut de către Gheorghiță Vlad, locţiitor al şefului Statului Major al Apărării. Aceștia vor supraveghea 24 de ore din 24 toată granița de la Galați la Sulina, atât naval, cât și aerian.

Generali și militari români se află în Plauru, cea mai apropiată localitate de portul Izmail, atacat frecvent de ruși cu drone. Armata identifică locuri unde să amplaseze echipamente militare antiaeriene, precum senzori de suprafață și radare, pentru a detecta posibile pericole.

La malul Dunării vor fi dislocate inclusive echipamente de apărare antiaeriană, ca o măsură de protecție. Acestea nu vor putea fi folosite, pentru că, în ciuda celor trei incidente de până acum, nu există dovezi care să arate că România ar fi fost ținta unui atac, spun surse din MApN.

Urmează să ajungă și avioane F16, trimise de SUA, pentru a proteja spațiul aerian românesc.

La începutul lunii, pe 7 septembrie, au fost găsite fragmente de drone rusești în localitatea Plauru. Militarii au început să construiască acolo spații de protecție a populației.

Radare de ultimă generație

Dronele zboară la altitudini mici și foarte mici, ceea ce le face greu de detectat, spune Armata Română. Surse din MApN au declarat că România are peste 100 de radare de ultimă generație.

"Altitudinea mică la care evoluează dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi. România are radare de ultimă generație, care văd la distanțe foarte mari și au performanțe înalte.

Avem peste 100 de radare. Încercăm ca, prin măsurile pe care le luăm, să coborâm cât mai jos posibil altitudinea la care putem vedea țintele aeriene.

În atacul din seara de marți spre miercuri au fost utilizate 29 de drone lansate din Crimeea. Ucraina a transmis că a doborât 22. În spațiul nostru aerian nu au fost zboruri neautorizate sau violări ale spațiului aerian. În ceea ce privește cele două drone, vom ști în urma expertizei felul în care fragmentele au ajuns pe teritoriul național", spun surse din MApN.

Nu sunt dovezi că a fost un atac asupra României

"Primele două drone nu au explodat și nu s-a detectat explozibil nici pe fragmentele de dronă, nici la fața locului. Nu au fost găsite nici alte elemente de natură nucleară, biologică, chimică.

Nu sunt elemente care să trimită la ideea că a fost un atac intenționat asupra României.

Niciuna dintre dronele de la care au provenit aceste fragmente, inclusiv a treia, găsită miercuri, nu a fost identificată și urmărită de sistemele noastre radar, în spațiul nostru aerian."

Măsuri suplimentare luate de MApN:

  • Am crescut numărul de militari care au misiuni în această zonă pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi.
  • Avem pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori cercetăm la fața locului posibile fragmente de drone.
  • Instalare de mai multe puncte de observație și senzori tereștri.
  • Dislocarea mai aproape de această zonă de capacități antiaeriene.
  • Creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială.
  • Continuarea cooperării cu IGSU pentru pregătirea populației și luarea măsurilor specifice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE