Țara noastră a pierdut peste 100.000 de locuitori, în ultimul an, și aici vorbim de cei care domiciliază în România, adică populația unui oraș întreg cum ar fi Râmnicu Vâlcea sau Botoșani. Sunt date furnizate de INS ce scot din nou în evidență declinul demografic cu care se confruntă țara noastră.
Procesul de îmbătrânire în România s-a accentuat comparativ cu 1 iulie 2021, prin creșterea ponderii vârstnicilor și prin scăderea ușoară a ponderii tinerilor. Populația de 65 de ani şi peste a depășit cu 672 de mii populația tânără. Astfel că, indicele de îmbătrânire demografică a crescut puțin peste 121.
Populația României, în scădere
În altă ordine de idei, de la peste 22 de milioane de locuitori cu domiciliul în țară, am coborât la 21,9 milioane. La 1 iulie 2022, cea mai mare pondere o deținea grupa de vârstă 50-54 ani. Practic, românii născuți în perioada efectelor decretului dat de Nicolae Ceaușescu prin care se interziceau avorturile. În rândul bărbaților, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de peste 9%, iar la femei de 8,8 procente.
Într-un studiu mai vechi al INS privind numărul românilor în anul 2060, reies două variante. Una optimistă, în care țara noastră ar putea avea puțin peste 16 milioane de locuitori și una pesimistă: 12,5 milioane de locuitori ar avea România în cea din urmă variantă. Și asta pentru că, pe de o parte avem spor natural negativ, iar pe de alta, după cum am văzut, numărul românilor cu domiciliu în țară scade.
Într-un top al țărilor după populație, România se situează pe locul 63. Pe primele trei poziții se află China, India și Statele Unite ale Americii. Ultimul loc este ocupat de Vatican cu o populație de 825 de locuitori.