Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost realeasă în funcția de președinte al Parlamentului European. A fost votată de 562 dintre eurodeputați. Pentru preşedinţia PE a mai candidat eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, care a obţinut 61 voturi.
Un nou mandat de doi ani și jumătate
Roberta Metsola a pledat, înainte de a fi aleasă în funcție pentru următorii doi ani și jumătate, pentru continuarea proiectului european, faţă de care ”pasiunea ei nu s-a diminuat”.
''Doresc să vă rog să-mi acordaţi încrederea şi votul pentru a continua pentru încă doi ani şi jumătate. Va trebui să venim cu legi de care cetăţenii UE au nevoie. În acest mandat, am înţeles că viitorul este orice altceva decât un dat previzibil. David Sassoli a pus demnitatea oamenilor înaintea oricărui alt obiectiv. Am promis atunci că îi voi onora moştenirea şi astăzi reînnoiesc acest legământ'', a spus Metsola.
Cine este Roberta Metsola
Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este eurodeputată din 2013. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președinta în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022. La 18 ianuarie 2022, a fost aleasă președintă pentru a doua jumătate a celei de a noua legislaturi.
Este a treia femeie ce deține funcția de președinte al Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).
Adresându-se plenului după ce a fost realeasă, președinta Metsola a declarat: „Împreună, trebuie să apărăm speranța, visul care este Europa. Vreau ca oamenii să recapete un sentiment de încredere și entuziasm pentru proiectul nostru. Încrederea de a face spațiul nostru comun mai sigur, mai echitabil, mai drept și mai egal. Încrederea că împreună suntem mai puternici și mai buni. Încrederea că Europa noastră este o Europă pentru toți.”
Doi români candidează pentru funcțiile de vicepreședinți
Nicu Ștefănuță este candidatul Grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al legislativului UE.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent: Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generații, iar reprezentarea noastră ar trebui să fie verde, socială, progresistă. Criza socială, cum ar fi piața imobiliară care nu permite niciunui tânăr să dețină sau să închirieze în mod rezonabil o locuință este un pericol și poate rupe societatea europeană în două: cei care au și cei care nu au. Schimbările climatice se accelerează și privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României. Nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European.
Totodată, eurodeputatul PSD Victor Negrescu este susținut de grupul social-democrat tot pentru funcția de vicepreședinte.
”Sunt onorat de susţinerea grupului social-democrat şi a colegilor mei din Partidul Social Democrat pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. Chiar dacă au fost iniţial 12 candidaţi, dintre care 10 au intrat la vot pentru această poziţie, am reuşit să obţin votul a 88 de colegi dintre cele 112 voturi înregistrate. Locul 2 după Germania, dar înaintea altor state importante”, a scris Negrescu pe Facebook.