În cadrul Congresului Partidului Popular European, desfășurat la București, Roberta Metsola a ținut un discurs-manifest, în care a abordat toate subiectele importante cu care se confruntă Uniunea Europeană.
În contextul geopolitic actual, președintele Comisiei Europene a subliniat importanța măsurilor care trebuie luate de statele europene și a vorbit despre o "autonomie strategică".
R. Metsola: "Așa combatem narațiunea falsă a populiștilor și a extremiștilor"
Roberta Metsola: "Se spune că Bucureștiul este un oraș unde tradiția și modernismul se îmbină în armonie. Ne noi ne aflăm aici să ne susținem convingerile politice, să întărim construcția forțelor pro-europene, să reconstruim un drum pentru toți europenii.
Am reușit să trecem peste o pandemie, războaie și tranziții energetice, inflații, amenințări hibride și războaie cibernetice, toate încadrate într-o revoluție digitală în curs de dezvoltare, provocări în ceea ce privește schimbările climatice și migrația, dezastrele naturale și schimbările geopolitice.
Prin toate aceste schimbări, noi am rămas statornici, am rămas curajoși si, mai presus de toate, am rămas consecvenți, am rămas fideli valorilor noastre, principiilor noastre. Prin ele, noi am găsit răpunsurile care fac viața oamenilor puțin mai sigură, mai prosperă, mai egală. Toate acestea nu s-au întâmplat prin coincidență, ci pentru că noi am fost capabili să luăm deciziile dificile, pentru a asigura vaccinuri și ventilatoare, pentru a crea locuri de muncă, pentru a susține familii și industrii, pentru a premia întreprinderi și pentru a asocia vorbele cu faptele."
Tematica războiului din Ucraina a fost abordată cu prioritate la Congres. În acest context, amenințările din partea Rusiei sunt privite cu mult mai mare atenție, iar măsurile luate trebuie să fie abordate altfel.
Roberta Metsola: Când lumea s-a schimbat, pe 24 februarie 2022, noi ne-am ridicat și am înțeles că tancurile Kremlinului amenință nu doar Ucraina, ci și tot ceea ce noi avem mai drag, tot ce noi am moștenit. Noi nu ne-am întors cu spatele și nu o vom face.
Europa a avut succes mulțumită Ursulei, mulțumită lui Manfred, tuturor personajelor importante care au muncit zi și noapte. În Parlamentul European, noi știm că suntem mai puternici atunci când forțele constructive pro-europene rezistă, suntem mai puternici atunci când suntem capabili să ne reformăm, suntem mai puternici datorită acestor provocări pe care le-am înfruntat.
- Roberta Metsola a venit în România cu ocazia Congresului Partidului Popular European, care a avut loc la Romexpo. Au participat în jur de 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări.
Autoritarismul, una din temele abordate
Roberta Metsola: "Și pentru că suntem mândri de noi - și așa ar trebui să fim - trebuie să fim și cinstiți referitor la ceea ce am fi putut face mai bine, acolo unde am lăsat oamenii în spate și unde cenzura a blocat oamenii, despre locul în care am ajuns până acum, despre locurile în care nu am ajuns suficient de departe.
Am fost cei mai influenți actori globali în lupta cu schimbările climatice, acceptăm nevoia pentru schimbări și asta este ceva critic, dar știm, de asemenea, că această tranziție trebuie să se întâmple cu un ritm care să fie sustenabil. Nu mai repede și nu mai rapid. Știm că fermierii noștri trebuie incluși în această ecuație, industria noastră trebuie să fie parte din ecuație, tinerii noștri trebuie să fie parte din această ecuație.
Un prieten a spus-o în acest fel: există o linie invizibilă peste care oamenii ar fi putut fi împinși peste limite, oamenii trebuie să aibă încredere în acest demers, trebuie să aibă acces la instrumentele care să le permită să facă schimbarea și să și-o permită. Altfel, nu va exista succes. Mai rău, dacă înțelesul este greșit, riscă să afecteze mai mulți oameni în ceea ce înseamnă o politică defectuoasă."
Intrarea României în Schengen, o prioritate
- România îndeplinește, din punct de vedere tehnic, condițiile pentru accederea în spațiul Schengen. Austria continuă să se opună accesului complet în spațiul economic european.
Roberta Metsola: "De aceea, trebuie să ascultăm mai mult, să putem să amortizăm impactul economic, social și politic al deciziilor. Aici, în România, impactul de a nu fi în Schengen este încă un exemplu al consecințelor acestor trei situații. De aceea, granițele aeriene și maritime libere sunt atât de importante și de aceea, accesul complet în Schengen trebuie să urmeze. Este valabil și pentru Bulgaria.
Noi trebuie să fim cei care avem răspunsurile, nu să îi copiem pe alții, ci să putem să arătăm, fără să ne fie rușine, că putem să asigurăm cadrul necesar care face diferența în viețile oamenilor. Nu e nevoie ca Europa să reinventeze roata, vrem ca Europa să adauge valoare acolo unde trebuie. Vedem putere, nu slăbiciune în diferențele dintre noi, împărțim tradițiile noastre, limbile și culturile și nu dorim să distrugem ceea ce am construit.
Europenii construiesc, ei sunt inovatori, sunt inventatori. Noi găsim soluții în aceste disensiuni de pragmatism, de compromis, de leadership care trebuie să ne definească moștenirea. Asta înseamnă să fim parte din această familie, aceasta este calea Europei și trebuie să încetăm să ne mai cerem scuze pentru asta. Așa combatem narațiunea falsă a populiștilor și a extremiștilor, care nu oferă soluții. Nu-i ignorăm, ci îi respingem. Așa câștigăm."
Autonomia strategică este unul dintre dezideratele Uniunii Europene. Roberta Metsola a explicat cât de mult contează acest aspect în contextul actual.
Roberta Metsola: "Dragi colegi, eu fac parte din generația care s-a alăturat Europei în urmă cu 20 de ani, noi nu cunoaștem o Europă nouă sau veche, suntem generația care crede și știm că ne aflăm la apusul unei noi ere europene, trebuie doar să avem curajul să o acceptăm. Putem avea o nouă eră europeană cu locuri de muncă, comerț și creșteri, cu ambiții, în scopul de a impulsiona competitivitatea, de a da industriei noastre șansa de a conduce acolo unde susținem rezistența lanțurilor noastre de aprovizionare și încheiem acorduri de comerț, unde urcăm împreună în vârf și nu scufundăm singuri.
O nouă eră europeană a sustenabilității, unde stategia noastră curată de progres este ambițioasă, dar având omul în centru, asigură motivație reală și siguranță. O nouă eră europeană a agriculturii, unde putem să ne susținem fermierii, să ne hrănim și să ne salvăm Planeta. Asta înseamnă autonomie strategică.
O nouă eră europeană a tehnologiei, unde accedem la speranța la digitalizare și inteligență artificială, dar unde suntem conștienți de progresul celor care ne compromit valorile. O nouă eră europeană a securității și autonomiei, cu o unitate reală de securitate, una care să completeze arhitectura de apărare existentă.
O nouă eră europeană care se ocupă cu problema migrației, unde suntem corecți cu cei care au nevoie de protecție, fermi cu cei care nu sunt eligibili și duri cu traficanții, unde granițele sunt sigure și unde nicio țară nu este lăsată singură. Aceasta este calea noastră. O nouă eră europeană a egalității, a oportunității, a tinereții, în care femeile nu sunt stigmatizate pentru că sunt femei, unde jurnaliștii sunt liberi să-și facă profesia, unde oamenii pot trăi așa cum își doresc ei să trăiască, unde se combate corupția, unde statul de drept este protejat, unde tinerii pot să-și atingă potențialul.
Dragi prieteni, aceasta este o nouă eră a locului Europei în lume, una în care noi putem să stăm drepți, fermi și să conducem. Unde democrația noastră este răspunsul pentru acei autocrați care văd existența uniunii noastre ca pe o amenințare, o Europă autonomă care susține Ucraina și Moldova, în drumurile lor spre a deveni membre în UE, o Europă care este alături de partea democratică a Belarusului, care știe care este miza.
Pentru că miza noastră este o Europă care luptă pentru umanitate. Este aceeași filosofie care ne face să reacționăm la situația din Orientul Mijlociu. Inimile noastre trebuie să fie suficient de mari pentru toate victimele și mintea noastră trebuie să aibă capacitatea de a găsi o voință politică de a rupe ciclul istoriei, de a găsi piesa care a eludat generațiile. Și aici, Europa are un mare rol.
Ceea ce facem noi în următoarele luni va defini următoarele noastre generații europene și responsabilitatea este a noastră de a conduce și a începe prin a convinge oamenii să meargă la vot în alegerile europene.
Niciunul dintre aceste aspecte nu va fi ușor, vom fi chemați să preluăm frâiele când este dificil, vom avea de-a face cu alegeri imposibile, dar exact în acel moment va fi nevoie cel mai mult de leadership de calitate. De aceea, vom găsi răspunsurile și atunci este momentul când oamenii noștri ne vor găsi pregătiți."