Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calculele politice pe care se bazează Ursula von der Leyen ca să rămână președinta Comisiei Europene

Săptămână decisivă pentru Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene va afla dacă Parlamentul European îi va reînnoi mandatul. Ea trebuie să convingă jumătate plus unu din numărul eurodeputaților, reuniți în prima ședință plenară a noului legislativ european. Tot noii europarlamentari vor decide și realegerea Robertei Metsola ca președintă a Parlamentului European. Românii Nicu Ștefănuță și Victor Negrescu vor să obțină poziții de vicepreședinte.

Ursula von der Leyen află săptămâna aceasta dacă PE îi va reînnoi mandatul de președintă a Comisiei Europene

Ursula von der Leyen are nevoie de 361 de voturi pentru a obține încă cinci ani în fruntea Comisiei Europene. Ea este susținută de o coaliție de 401 eurodeputați, din grupurile Popularilor Europeni, Socialiștilor, democraților și Renew Europe. Însă experții susțjn că cel puțin 10% dintre acești europarlamentari nu vor vota în favoarea ei. Pentru a-și asigura realegerea, von der Leyen poartă discuții și cu grupul Verzilor.

Copreședinta Verzilor, Terry Reintke, a scris săptămâna trecută pe platforma X: „Mulțumesc că ați venit la grupul nostru, Ursula von der Leyen. Construirea unei majorități proeuropene, democratice, care e alături de Ucraina, care construiește un viitor competitiv prin Green Deal și care respectă statul de drept e mai importantă decât oricând”.

Voturile Verzilor pentru von der Leyen depind de cât de dispusă va fi ea să își respecte angajamentele privind Pactul Verde European. Această politică este contrară agendei promovate chiar de grupul din care face parte von der Leyen, PPE, care dorește un Green Deal mai puțin restrictiv. Președinta Comisiei Europene caută voturi și în cealaltă parte a spectrului politic. Vizează, de exemplu, sprijinul celor 24 de eurodeputați Fratelli d’ Italia, partid ultranaționalist condus de premierul italian, Giorgia Meloni.

Ionela Ciolan, expertă Centrul Wilfried Martens pentru studii europene: „Din declarațiile premierului Giorgia Meloni, am observat că dorința sa este ca Comisia Europeană să aibă o politică mai dură în ceea ce privește politica migrației și în special a imigrației ilegale. Să stimuleze mai mult dimensiunea externă a politicii de migrația Uniunii Europene, deci practic întărirea agenției FRONTEX”.

Ursula von der Leyen, totuși, nu își dorește să încheie un acord oficial cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care face parte partidul lui Meloni pentru că partenerii de coaliție, socialiștii-democrați, au amenințat că își retrag sprijinul dacă se asociază cu partide de extrema dreaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE