Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palestinianul Wasim Abu Sal, care se antrenează printre gloanțe, vrea să facă istorie la Jocurile Olimpice 2024

Wasim Abu Sal este primul pugilist palestinian care concurează la Jocurile Olimpice. El este prezent la competiția din Franța, acolo unde a ajuns în ciuda faptului că se antrenează printre gloanțe, în timpul războiului dintre Israel și Hamas.

Wasim Abu Sal, primul pugilist palestinian la Jocurile Olimpice

Wasim Abu Sal, în vârstă de 20 de ani, care concurează la categoria 57 de kilograme, își propune să scrie istorie la Paris.

"Sunt primul boxer palestinian la Jocurile Olimpice. Sunt aici să concurez, nu doar să particip", a spus răspicat sportivul din Ramallah, într-un interviu pentru Euronews.

Din cei opt sportivi palestinieni care participă la Jocurile Olimpice (în probele de înot, box, judo, tir, atletism și taekwondo), doar doi locuiesc încă în Palestina. În afară de echipa refugiaților, echipa palestiniană este singura de la Jocurile Olimpice în care majoritatea sportivilor locuiesc în afara țării lor de origine. Mai exact, din cei opt sportivi palestinieni, șase s-au născut sau locuiesc în prezent în străinătate, în Arabia Saudită, Dubai, Germania, Chile și Statele Unite ale Americii. Asta pentru că antrenamentele în Palestina au devenit aproape imposibile din cauza războiului.

Wasim Abu Sal este unul dintre cei doi sportivi din lotul olimpic palestinian care au rămas în Palestina, alături de alergătorul Mohammed Dwedar, din orașul Ierihon.

"Pentru mine, a fost mereu foarte dificil, pentru că în Palestina nu sunt mulți sportivi cu care să te antrenezi sau să interacționezi. Dar eu nu am renunțat", a spus pugilistul Wasim Abu Sal, care are deja două medalii internaționale.

Mulți sportivi palestinieni au murit în război

"Înainte de război, am concurat la Campionatele Asiei. A fost frumos să fiu acolo, alături de alți sportivi din Diaspora, din Gaza, din Cisiordania. În cele din urmă, ei au devenit ca frații mei. Dar unii dintre ei au murit în război, iar un tânăr boxer și-a pierdut un ochi în timpul asaltului și, odată cu asta, și-a pierdut și visul său", a precizat Wasim Abu Sal.

  • Dintre cele peste 38.000 de victime ale războiului, aproximativ 300 sunt sportivi, arbitri, antrenori și alt personal sportiv, conform directorului tehnic al Comitetului Olimpic Palestinian.

Unul dintre cei mai importanți sportivi palestinieni care au murit în război este alergătorul de fond Majed Abu Maraheel, primul sportiv care a reprezentat Palestina la Jocurile Olipice. Se întâmpla la Atlanta, în 1996.

El a murit din cauza unei insuficiențe renale, la începutul anului, pentru că nu a putut primi tratamentul corespunzător în Gaza sau măcar să fi putut fi evacuat în Egipt, după cum au declarat oficialii palestinieni.

Dintre cei opt sportivi palestinieni calificați, doar Omar Ismail (taekwondo) s-a calificat prin competiții, iar ceilalți șapte și-au câștigat locurile în cadrul unui sistem de wild-card. Susținut de Comitetul Olimpic Internațional, acest sistem permite sportivilor care reprezintă națiuni mai sărace, cu programe sportive mai puțin stabilite, să concureze, chiar dacă nu îndeplinesc anumite criterii sportive.

Pentru Wasim Abu Sal, nu este important modul în carte s-a calificat. Ceea ce contează pentru el acum este ceea ce urmează.

"Vom lupta până în ultima secundă. Suntem aici pentru a ne arăta palestinianismul. Suntem concentrați pe lupta până în ultima secundă, ceea ce am făcut ca națiune în ultimii 80 de ani. Am pierdut multe oportunități din cauza opririi complete a tuturor activităților din țară", a spus directorul Comitetului Olimpic Palestinian, Nader Jayusi, care susține că nu este o prioritate pentru palestinieni câștigarea vreunei medalii.

Niciun sportiv palestinian nu a câștigat vreodată o medalie olimpică.

Yazan Al Bawwab, un înotător în vârstă de 24 de ani, care s-a născut în Arabia Saudită și care locuiește în Dubai, spune că nu se așteaptă la recunoaștere pentru performanța sa din bazin. El susține că folosește înotul ca "instrument pentru Palestina".

"Știți câte bazine certificate există în Palestina? Zero", a spus Al Bawaab, care susține că economia palestiniană este prea fragilă pentru a sprijini constant dezvoltarea sportivilor de elită.

"Nu există sport în Palestina. În acest moment, suntem o țară care nu are suficientă hrană sau adăposturi și încercăm să ne dăm seama cum să rămânem în viață. Încă nu suntem o țară sportivă", a spus Al Bawaab.

Papa Francisc a spus recent că speră ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie "o oportunitate de a stabili un armistițiu în războaie".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE