Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este furosemid, substanța dopantă din corpul Florentinei Iușco. Cazuri de dopaj cu furosemid la sportivii români

Florentina Iușco a fost suspendată, după ce a fost depistată pozitiv la furosemid, cu o zi înaintea startului Jucurilor Olimpice 2024, de la Paris.

Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la JO 2024, iar delegaţia României, cu 106 sportivi.

Ce este furosemid, substanța dopantă din corpul Florentinei Iușco

Furosemidul este o substanță din categoria diureticelor și agenților de mascare și este folosită, în general, pentru a pierde rapid în greutate, dar și în tratarea edemelor. Ea poate fi utilizată și în insuficiența cardiacă, în insuficiențele ușoare și modrate de hipertensiune, în cirozele hepatice sau afecțiunile renale.

"Furosemida poate determina scăderea concentrației de sodiu și de potasiu, cu posibile consecințe grave. În caz de supradozaj se instaleaza hipovolemia prin deshidratare, cu tulburări electrolitice și scăderea marcată a tensiunii arteriale. Se internează de urgență și se instituie imediat un tratament care să compenseze pierderile", conform Medicover.

Printre cele mai frecvente reacții adverse se numără:

  • tulburări ale concentrațiilor ionilor din organism, care uneori pot să conducă și la apariția unor manifestări.
  • deshidratare și micșorarea volumului de sânge eficace (hipovolemie), în special la pacienții vârstnici.
  • creșterea valorilor creatininei în sânge.
  • creșterea concentrației unui tip de grăsimi în sânge (trigliceride)
  • scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), uneori doar la ridicarea în poziție verticală (hipotensiune ortostatică).

Sportivi români depistați dopați cu furosemid

Nu este prima dată când un sportiv din România este depistat dopat cu furosemid. În 2017, la Europenele de box pentru juniori din Bulgaria, patru sportivi au fost descoperiți pozitivi la această substanță: David Andreaş, Ionuţ Marian Lupu, Marian Ciprian Dumitru şi Tiberiu Ionuţ Pălănceanu. Testarea a avut loc pe 12 septembrie 2017.

Tot în box a mai avut loc un caz de dopaj cu furosemid în 2006, atunci când Nica Nicușor, Voicu Constantin și George Cristea, din lotul național de box, au fost depistați pozitiv. Ei și-au recunoscut vina, dar nu au scăpat de suspendare.

În 2004, un fost fotbalist, Mhai Baicu, a fost depistat dopat cu furosemid. El a murit în 2009, când avea doar 33 de ani, din cauza unor probleme cardiace. Alături de Baicu, la acea vreme au mai fost implicați doi fotbaliști, Iulian Apostol şi Mihai Senin. Baicu a recunoscut ulterior că s-a dopat, pentru că avea probleme cu greutatea. El a fost suspendat trei luni, iar Apostol și Senin, câte șase luni.

Și la lupte a fost un caz de dopaj cu furosemid, în 2014. Este vorba de Estera Dobre, de cinci ori medaliată la Campionatele Europene. Ea a fost suspendată doi ani, imediat după medalia de argint de la Europenele din 2014.

La nivel internațional au existat mai multe cazuri de dopaj cu această substanță. Unul dintre cele mai cunoscute este cel al portarului Andre Onana, care era la Ajax pe 5 februarie 2021, când a fost depistat pozitiv după un test făcut pe data de 30 octombrie 2020. El a fost inițial suspendat un an, deși a spus că a confundat furosemidul cu aspirina. Ulterior, suspendarea i s-a redus la 9 luni.

În 2012, chiar la Jocurile Olimpice de la Londra, gimnasta Luiza Galiulina, din Uzbekistan, a fost găsită dopată tot cu furosemid. Ea a fost atunci exclusă din calificările în proba pe echipe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE