Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin avertizează SUA privind izbucnirea unei crize a rachetelor ca în Războiul Rece. ”Vor putea lovi Occidentul în 10 minute”

Vladimir Putin a lansat un avertisment către Statele Unite din cauza planurilor administrației americane de a amplasa sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei. Liderul de la Kremlin spune că astfel de rachete ar putea atinge ținte guvernamentale ruse în 10 minute.

Planurile americanilor amintesc de Războiul Rece, a mai spus liderul rus, la ceremoniile dedicate Zilei Marinei. El a avertizat că Rusia își va lua libertatea de a dispune măsuri similare de desfășurare a sistemelor de rachetă.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că dacă vor trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, Rusia ar putea reacționa prin amplasarea de arme balistice pentru a lovi Occidentul, relatează agenția Reuters.

Replica liderului de la Kremlin vine în contextul în care Statele Unite au anunțat la 10 iulie că vor începe trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania din 2026. În acest mod, se fac pregătiri a fi desfășurate pe termen lung rachete de tip SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare.

Într-un discurs susținut în fața unor marinari din Rusia, China, Algeria și India pentru a celebra ziua marinei ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin a avertizat Statele Unite că, prin această decizie, ar putea declanșa o criză a rachetelor precum cea din timpul Războiului Rece.

„Timpul de zbor către ținte de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute.

„Vom lua măsuri similare pentru a desfășura (rachete, n.red), ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliții săi din Europa și din alte regiuni ale lumii”, a declarat Putin, conform sursei citate.

Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei în 2022, susține că războiul este ca parte a unei lupte istorice cu Occidentul, pe care-l acuză că a umilit Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, prin invadarea a ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei.

De cealaltă parte, Ucraina și Occidentul afirmă că Vladimir Putin este implicat într-o acaparare de teritorii în stil imperial. Aceștia și-au propus să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, și părți din patru regiuni din estul Ucrainei.

Moscova susține că aceste teritorii aceste teritorii, care au făcut parte din imperiul rus, fac acum din nou parte din Rusia și că nu vor fi niciodată retrocedate.

Relațiile SUA-Rusia, deteriorate ca în Războiul Rece

Potrivit sursei citate, diplomații ruși și americani susțin că relațiile dintre SUA și Federația rusă s-au deteriorat și mai mult decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962. Atât Moscova, cât și Washingtonul au îndemnat la diminuarea tensiunilor, chiar dacă ambele puteri, au luat măsuri ce duc de fapt spre escaladare a conflictului.

Putin a declarat că Statele Unite alimentează tensiunile și au transferat sisteme de rachete Typhon în Danemarca și Filipine și a comparat planurile americane cu decizia NATO de a desfășura lansatoare Pershing II în Europa de Vest în 1979.

Conducerea sovietică, inclusiv secretarul general Iuri Andropov, se temea că desfășurările Pershing II fac parte dintr-un plan elaborat al SUA de a destabiliza Uniunea Sovietică prin eliminarea conducerii sale politice și militare.

”Această situație amintește de evenimentele din Războiul Rece referitoare la desfășurarea de rachete americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa”, a declarat Putin.

Rachete de tip Pershing II, proiectate să transporte un focos nuclear, au fost desfășurate în Germania de Vest în 1983.

În 1983, Andropov, aflat în declin, și KGB-ul au interpretat o serie de măsuri americane, inclusiv desfășurarea Pershing II și un exercițiu de amploare al NATO, ca fiind dovezi că Occidentul era pe punctul de a lansa un atac preventiv asupra Uniunii Sovietice.

Putin a reluat un avertisment anterior potrivit căruia Rusia ar putea relua producția de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, cu capacități nucleare, și apoi să analizeze unde să le desfășoare, după ce Statele Unite au desfășurat rachete similare în Europa și Asia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE