O echipă Euronews România a fost în așezământul unde au fost cazați 28 dintre bătrânii chinuiți în așa-numitele azile ale groazei. Totul, în urma anchetei desfășurate de către procurorii DIICOT și ofițerii de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române.
Niciunul nu poate uita abuzurile prin care a trecut. Urmează informații care vă pot afecta emoțional.
Zeci de vârstnici și persoane cu dizabilități din azilele din Ilfov au fost aduși aproape de miezul nopții la Căminul Cajal, fără însă să fie supuși unui control medical. Asta susțin angajații centrului unde au fost relocați. Mai mult, oamenii ar fi fost lăsați ore în șir fără tratament, ceea ce în cazurile de demență și retard grav poate duce la pierderea controlului și agresivitate.
Un jurnalist Euronews România a vorbit cu câțiva dintre bătrânii relocați de la azilele închise.
Elena suferă de schizofrenie. Tatăl i-a murit, iar mama ei este în Austria. Elena spune că la azilul de la care a venit era pusă să muncească foarte mult, pentru ca personalul să se poată odihni.
Atunci când nu se odihneau, le vorbeau urât asistaților social. A văzut cum alți bolnavi erau bătuți.
A scăpat de calvar, dar are alte probleme. I-au dispărut actele și telefonul. Nu a mai primit pensia de 1.000 de lei din decembrie 2022. Are totuși puterea să zâmbească și nu-și pierde speranța.
Viorel are 48 de ani, se exprimă greu și spune că a fost mutat în grabă, pe nepregătite. Este bolnav și rudele nu-l vizitează. Spune că în azilul de unde a venit nu a fost bătut, dar cei de acolo îl repezeau și se purtau urât.
Am dat și peste un fost campion. Este trecut de 70 de ani, stă retras pe o bancă și ascultă pe telefon medoldii rock vechi. Ioan Virgil Manciulea a făcut în tinerețe canotaj de performanță. Spune că nu este bolnav, are doar un handicap respirator, care n-ar trebui să-l țină închis. Spune ca personalul de la azilul de unde a plecat mai lovea bătrânii. Încă trăiește un calvar, ar avea bunurile personale sechestrate, laptopul și aparatul foto. Vrea să fie lăsat să plece într-o locuință socială.
Fiul unei bătrâne care a fost mutată și ea aici este revoltat de modul în care s-a făcut relocarea, brusc, în toiul nopții:
"A fost un șoc foarte mare. Ne-au sunat seara, la 19:30, să decidem pe loc ce să facem cu mama. Nu poți să iei o hotărâre în câteva secunde. Am mers imediat acolo și erau pacienți care plângeau. Acolo erau bine tratați și îngrijiți. Mama mea are demență senilă. E foarte afectată, pentru că se obișnuise acolo."
Centrul pentru vârstnici Nicolae Cajal aparține Primăriei Capitalei și este administrat de Direcția Generală de Asistență Socială. Vârstnicii stau camere de 2-3 paturi, în curtea interioară sunt bănci și un foișor.