Ministrul Muncii Marius Budăi a decis să demisioneze, în contextul scandalului privind azilele groazei. Budăi a fost acuzat că la Ministerul Muncii au ajuns încă de la începutul anului sesizări privind azilele groazei, însă instituția condusă de acesta nu a intervenit.
Vicepremierul Marian Neacșu va prelua interimarul la Ministerul Muncii, în urma demisiei lui Marius Budăi. Potrivit surselor Euronews România, Simona-Bucura Oprescu ar urma să prea portofoliul Ministerului Muncii.
Surse: PSD vrea ca o femeie să conducă Ministerul Muncii. Șase persoane, în cărți pentru post
Ministerul Muncii va fi condus de o femeie. Surse guvernamentale au declarat pentru Euronews România că sunt cinci-șase variante luate în calcul, iar Simona Bucura-Oprescu este una dintre acestea.
În legătură cu demisia lui Marius Budăi, aceleași surse au precizat că ” a simțit politic ce urmează” și a venit cu inițiativa de a demisiona din funcție.
”E clar ca funcționarii de sub el sunt corupți. Intră acum DNA-ul în ei”, au precizat surse politice pentru Euronews România.
De asemenea, sursele au mai menționat că Gabriela Firea nu ar fi avut atribuții din punct de vedere instituțional ca ministru al Familiei, în verificarea căminelor în care a au fost descoperite nereguli.
Marcel Ciolacu, primele explicații despre demisia lui Marius Budăi din funcția de ministru al Muncii
Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații la începutul ședinței de Guvern despre motivul demisiei lui Marius Budăi din funcția de ministru al Muncii.
Marcel Ciolacu: ”Este cât se poate de clar. Evident dintr-un cumul de factori care țin atât de stat, cât și de zona privată. Activitatea de protecția a persoanelor vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său inițial. Am văzut, din păcate, în ultimele zile, prea mult situații care probează că această activitate a devenit o afacere cinică în care se urmărește profitul cu orice preț, deseori chiar prin suferințe crunte provocate seniorilor noștri.
Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun dram de empatie, compasiune cu soarta unor oameni pe care soarta i-a lovit atât de crud.
Am avut azi de dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la finalul acestei ședințe.
Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o astfel de criză.
E reacția firească în orice democrație consolidată a Europei. Este rezultatul preliminar pe care l-am solicitat la nivel național arată că după verificare a 1.100 de astfel centre, 13 au fost închise”
”Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem uz de zel. Nu cred că amendând cu zeci de milioane pentru că ai găsit trei lămâi mucegăite vom schimba ceva de fond cu aceste controale”, a mai spus premierul.
Premierul cere sprijinul ONG-urilor pentru a propune viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități
”Controalele se vor realiza și vom veni cu propuneri concrete de modificare structurală a modului în care trebuie să funcționeze acest sistem. Intenția mea este să solicit celor mai importanți actori din zona societății civile, ONG-urilor și asociațiilor, să-mi facă propuneri pentru viitoarea conducere a Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.
În această funcție și nu numai este nevoie de oameni pricepuți din zona asociațiilor nonguvernamentale cu rezultate solide și experiență de lucru cu asemenea persoane din categoriile vulnerabile.
Este evident că și în această zonă sunt sute de ONG-uri și firme private care își fac treaba cu profesionalism și dedicare. (...)
Ei reprezintă speranța că putem schimba nedreptatea cu corectitudine și că împreună vom putea cerne de această dată răul pentru a păstra binele și sistemul acolo unde funcționează”, a mai precizat șeful Executivului.
Marius Budăi, pe 10 iulie: ”Nu contează demisia mea. Contează ce facem de acum înainte”
Ministrul a spus că el nu a avut cunoștințe despre ce se întâmpla în aceste centre, însă odată demarate controale în toate centrele din țară, acesta a decis să-și depună mandatul. Totodată, într-o declarație făcută săptămâna aceasta, când a fost întrebat despre o eventuală demisie a sa din funcție, ministrul a spus: "Nu contează demisia mea. Contează ce facem de acum înainte."
Până în aceste moment au mai fost verificate alte 1.545 de centre de asistență socială din întreaga țară (pentru copii, bătrâni și persoane cu dizabilități). Au mai fost închise 15 centre în primele trei zile de controale, iar în total statul ar trebui să verifice în aceste zile peste 5.200 de astfel de cămine.
Marius Budăi este ministru al Muncii din noiembrie 2021. Anterior, el a mai deținut această funcție în 2018-2019 în cabinetul condus de Viorica Dăncilă.
Klaus Iohannis: ”Este o rușine națională. Trebuie să taie răul de la rădăcină”
Zilele trecute, președintele Klaus Iohannis a catalogat scandalul ”azilelor groazei” din județul Ilfov drept o ”rușine națională” și a cerut autorităților ca persoanele care se fac vinovate de înfometarea, umilirea și chiar agresarea bătrânilor în mai multe cămine din Ilfov să fie ”identificate și sancționate”.
”Chestiunea cu azilele groazei este una foarte complicată. Cred că este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină.
E evident că aici sunt mulți vinovați, însă nu toți poți fi încadrați la fel (...) Este foarte problematic. Aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii.
Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe? Vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic. Cred că trebuie găsiți toți vinovații”, a declarat președintele Klaus Iohannis