Reprezentanții industriei jocurilor de noroc s-au prezentat la dezbaterile cu inițiatorii celor șapte proiecte de lege care interzic sălile de jocuri în localități. Ei au încercat să obțină excepții de la anumite restricții și au invocat sumele pe care le aduc la bugetul de stat. Aleșii le-au reproșat în schimb atât publicitatea agresivă, cât și faptul că nu au luat niciun fel de măsuri pentru a proteja minorii și dependenții de jocurile de noroc.
Condițiile impuse de reprezentanții industriei
În prezent, actuala majoritate parlamentară este decisă să meargă pe proiectul PSD, care propune ca jocurile de noroc să fie interzise în interiorul comunităților cu mai puțin de 15.000 de locuitori și mutate la periferie.
Doru Gheorghiu consultant al Patronatului Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de Jocuri de Noroc din România: ”Șaptezeci la sută din industrie susținem restricționarea totală a publicității. Astfel vom proteja minorul de contactul cu jocurile de noroc și persoana dispusă la adicție.”
Reprezentanții industriei pun condiții. Sunt de acord cu noile restricții cât timp în orașele mari li se permite în continuare activitatea în hoteluri, cazinouri și malluri.
Laura Florea, reprezentant centre comerciale: ”Solicitarea noastră e de exceptare a centrelor comerciale. Sălile din centre comerciale sunt izolate, nu au conexiune cu sălile de joacă pentru copii.”
Vicențiu Râmniceanu, reprezentant Loteria Română: ”Din punct de vedere al dependenței pe care îl creează jocurile loto, nivelul e redus. Este o companie care exploatează un monopol care nu dă dependență în rândul jucătorilor de noroc.”
Doru Gheorghiu consultant al Patronatului Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de Jocuri de Noroc din România: ”Dacă restricționați sălile legiferate la vedere, nu veți face decât să trimiteți aici, ei joacă și pe telefon și în sala de jocuri.”
Parlamentarii, deranjați de solicitări
Solicitările i-au iritat pe parlamentarii prezenți la dezbatere. Aceștia i-au acuzat pe reprezentanții industriei jocurilor de noroc că, în goana lor după profit, nu au protejat nici minorii, nici persoanele dependențe.
Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților: ”Noi din partea cealaltă a mesei nu avem industrie de aparat, avem oameni care își destramă familiile, părinți cu copii dependenți și invers. Așa ceva nu mai trecem cu vederea indiferent de impactul bugetar, statul nu trebuie să facă bani cu orice preț.”
Adrian Cozma, deputat, vicepreședinte PNL: ”Știu domnilor care ați venit să ne ziceți cât de mult bine ne fac jocurile de noroc, copiilor noștri, cu toți banii nu veți reuși de data aceasta să opriți această lege.”
Celelalte proiecte, multe ale Opoziției, propun fie interzicerea publicității la jocurile de noroc, fie un cordon de până la 300 de metri în jurul școlilor, parcurilor, lăcașelor de cult, unde jocurile de noroc vor fi trecute pe linie moartă.
Diana Stoica, deputat USR: ”Am văzut cu toții copii care n-au mai găsit scăpare, și-au luat viața, am văzut adulți care și-au jucat casa, primari care au jucat ajutoare pentru încălzire la păcănele.”
În prezent, peste 90% din localitățile din România au sub 15.000 locuitori. Sălile de jocuri ar trebui să fie mutate la periferia acestor localități. Săptămâna viitoare comisiile de specialitate ale Camerei vor intra în analiza amendamentelor ce vor fi depuse la acest proiect. Așteptările sunt ca, până la finalul lunii noiembrie, inițiativa să treacă de camera decizională.