Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost un etalon al eleganței. Pe parcursul îndelungatei sale domnii, suverana a purtat mai multe bijuterii emblematice. Pe unele dintre acestea le-a primit în dar de nuntă, de la bunica sa, Regia Maria, iar pe altele le-a moștenit.
Bijuteriile au fost purtate la evenimente importante cum ar fi încoronarea tatălui său Regele George al VI-lea sau la propria încoronare. O partea din aceste podoabe au putut fi văzute până de curân în cadrul expoziției organizată cu ocazia Jubileului de Platină a reginei. Deși a fost planificată să fie deschisă până pe 2 octombrie, după moartea Elisabetei a doua, expoziția fost închisă. Deocamdată, nu este clar dacă va fi redeschisă după încheierea perioadei de doliu.
„A fost o sărbătoare foarte importantă anul acesta datorită Jubileului de Platină al Majestății Sale. Pentru a marca această realizare istorică minunată, Colecția Regală a organizat de fapt trei expoziții în reședințele oficiale ale Majestății Sale. Aici, la Palatul Buckingham, avem o expoziție retrospectivă de la începutul domniei Reginei, la ascensiunea sa și la acel prim portret al Majestății Sale în care stă așezată, făcut de fotografa Dorothy Wilding. Iar aceste imagini sunt cele mai importante pentru primii 25 de ani ai domniei Reginei”, a precizat Caroline de Guitaut, curator.
Sursă Foto: AP / Profimedia
Multe din bijuteriile remacabile, inlcusiv bine-cunoscuta Diadema de Diamant, au fost purtate și în timpul ședințelor foto. Iar unele dintre portre au devenit ulterior sombluri imprimate pe bancnote, monede și timbre. Diadema de Diamant a fost creată în anul 1820 pentru încoronarea lui George al IV-lea și include emblemele naționale ale Angliei, Scoției și Irlandei.
„Acestea sunt într-adevăr imaginile emblematice ale Majestății Sale și clasice, dacă este să folosim aceste sintagme. Cred că ne sunt familiare din multe puncte de vedere. Este minunat să poți vedea pozele originale finisate manual de Wilding, pe care le avem expuse aici. Dar, desigur, au acest impact puternic și acest tip de familiaritate pentru noi deoarece au ajuns să stea la baza portretului Majestății Sale pe care îl vedem pe monede, pe bancnote și timbre poștale”, a precizat Caroline de Guitaut, curator.
Bijuterii moștenite de la Regina Maria
Una dintre cele mai remarcabile piese este colierul Delhi Durbar cu smaralde verzi strălucitoare. Colierul face parte dintr-un set cu diamante și smaralde, realizat în anul 1911 și a fost moștenit de Regină în anul 1953.
„Acesta este un colier minunat cu cercei asortați. Se numește colierul Delhi Durbar, iar după cum sugerează și numele, a fost creat pentru a fi purtat de bunica reginei, Regina Maria, la ultimul Delhi Durbar în 1911. Făcea parte dintr-un set de bijuterii cu diamante și smaralde. Este o piesă spectaculoasă realizată de Garrard, bijutierul Coroanei, pe care Regina Maria a purtat-o cu acea ocazie și au fost moștenite de Regina (Elisabeta) de la bunica ei din 1953”, a explicat Caroline de Guitaut, curator.