Statul vrea să-i recompenseze pe românii care denunță faptele de evaziune fiscală. De anul viitor, aceștia ar putea primi un procent din valoarea fraudei, a anunțat Marcel Boloș. Măsura nu a generat însă reacțiile pozitive așteptate de ministrul Finanțelor. Unii și-au amintit de perioada comunistă în care trăiau cu frica să nu fie denunțați la Securitate de un apropiat.
Marcel Boloș a ținut să precizeze că nu e vorba despre încurajarea turnătoriei, ci de o metodă de a face rost de mai mulți bani la buget.
Marcel Bolos, ministru Finanțelor: ”Este exclus și e o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și cu turnătoria. Eu îl văd ca pe un instrument extrem de serios. Avem de finanțat servicii publice, marile servicii publice educație, sănătate, asistența și protecția socială și nu ne putem juca cu aceste fenomene care până la urmă anulează tot efortul pe care îl face statul pentru colectarea banilor.”
O metodă prin care românii ar putea combate evaziunea fiscală ar fi – potrivit ministrului Finanțelor – scanarea bonului fiscal primit la finalul cumpărăturilor, prin intermediul unei aplicații.
Marcel Bolos, ministru Finanțelor: ”Chiar dumneavoastră să verificați autenticitatea unui bon fiscal. Ce ziceți de acest lucru? Ați verifica cu o aplicație pe telefonul mobil dacă un bon fiscal este autentic sau nu, care vi l-a eliberat? Pentru produsele pe care le consumați, ați face acest lucru?”
Liderii Coaliției de Gubernare nu au fost convinși de măsură
Explicațiile ministrului Boloș nu i-au convins însă pe liderii Coaliției. Nici Nicolae Ciucă, nici Marcel Ciolacu nu sunt încântați de această măsură.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: ”La cum sună la prima enunțare, eu nu sunt de acord. Este o problemă care ține de impact și consecințe la nivel de societate. Ca atare trebuie analizată o astfel de decizie…”
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Fiecare ministru, asta e treaba lui, să aibă părere câteodată bune, câteodată rele. S-ar putea să se impună o astfel de de măsură, dar decizia politică este la coaliție.”
Românii nu par însă dornici să lupte în acest mod cu evaziunea fiscală.
Cetățean: ”Nu este deloc în regulă să se întâmple așa ceva. Ne-am întoarce în comunism, în perioada aceea când ne pâram unu pe altul.”
Mecanismul propus de ministrul Boloș este inspirat de modelul american, prin care, de-a lungul anilor, s-au colectat mulți bani la buget.
Măsura este inspirată din Statele Unite, unde acum 20 de ani a fost înființată Biroul Avertizorului Fiscal. Aceste persoane primesc în Statele Unite 30% din valoarea totală a prejudiciului adus statului american.
Sistemul avertizorului fiscal funcționează nu doar în Statele Unite, ci și în țări precum Grecia, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada sau Australia.