Cazul demiterii lui Cătălin Țepelin din funcția de redactor-șef al Gazetei Sporturilor a stârnit reacții diverse în societate. Au luat atitudine mai multe personalități și instituții, care condamnă atitudinea acționariatului Ringier, pentru că ar fi impus anumite directive redacției de la Gazeta Sporturilor.
Printre acestea se numără Active Watch, CJI, sau gazetarul Cristian Tudor Popescu. Primul politician care a reacționat a fost Dacian Cioloș, fost prim-ministru și actual europarlamentar. Acesta a și trimis o scrisoare grupului Ringier și anunță că tocmai a fost votat, în Parlamentul European, un "act pentru libertatea presei".
Dacian Cioloș anunță că a fost votat "actul european pentru libertatea presei"
Dacian Cioloș: "Am transmis azi, în calitate de europarlamentar și fost prim-ministru al Guvernului României, o scrisoare către grupul Ringier AG, care deține Libertatea și Gazeta Sporturilor, cerând deschiderea unui dialog corect și înțelept între patronat și două dintre cele mai credibile, critice și incisive redacții de presă din România. Publicul din România are nevoie de jurnaliști liberi în fața oricărei interferențe comerciale. Iar azi ziariștii trebuie să facă față presiunilor care vin din industria atât de puternică a jocurilor de noroc.
Tot azi am votat în Parlamentul European Actul european pentru libertatea presei, un instrument care garantează independența editorială, care descurajează imixtiunile politice, tentativele de hărțuire și de intimidare, precum și folosirea programelor de spionaj împotriva ziariștilor. Vin ani complicați în România și în Europa, perioadă în care, în noianul de știri false și propagandă, avem nevoie de voci libere, credibile și critice care pot să aducă în spațiul public informația relevantă pentru cetățeni și să facă față intereselor diverselor grupuri de presiune politică sau comercială.
Acest moment în care industria jocurilor de noroc face presiuni inimaginabile asupra redacțiilor este foarte important. Îi cer și lui Marcel Ciolacu să nu se mai plângă de presiuni la ședințe de partid și să ia decizii de prim-ministru. Vedem ce ravagii fac jocurile de noroc în societate de ani de zile, cum distrug familii și destine și asta trebuie să se termine".
Cristian Tudor Popescu, despre "extincția unei specii"
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a avut și el o reacție vehementă și a precizat că nu va mai publica articole în Gazeta Sporturilor. El și-a numit postarea "Extincția unei specii".
Cristian Tudor Popescu: "Extincția unei specii
Cătălin Țepelin – un jurnalist foarte bun și un om cinstit. Am colaborat cu domnia-sa la Gazeta Sporturilor mai bine de 2 ani în modul cel mai corect și profesionist cu putință. Acum, domnul Țepelin și-a dat demisia din funcția de redactor-șef. De ce?
Pentru că nu s-a supus patronilor, jivinele cu sânge rece numite trustul Ringier.
Știam că așa se va întâmpla, pentru că știu firma asta. M-am ciocnit cu ei când eram președintele Clubului Român de Presă. Pe atunci încă mai speram că o companie occidentală de media poate să fie un exemplu de etică a meseriei pentru jurnaliștii români. Ringier m-a trezit din iluzie.
Au publicat în Libertatea, în pagina întâi și la interior, fotografii în culori de cururi și țâțe alături de fotografii gros-plan de trupuri sfârtecate, ale muncitorilor uciși într-o explozie groaznică, cred că la Galați. La sesizarea pe care le-am trimis-o din partea CRP, al cărui membru Ringier era, au reacționat urinând de la balcon. Altceva în afară de tiraj, publicitate, profit nu îi interesa. Avea ce să învețe presa românească de la ei...
Acum, Cătălin Țepelin nu a vrut să muște din cașcavalul jurnalismului vopsit, în favoarea caselor de pariuri sportive, împreună cu Ringier. A plecat. În marea majoritate a mass-media din România, „colaborarea” de acest soi între patron și jurnaliști funcționează fără hopuri. Domnul Țepelin reprezintă o specie în faza finală de extincție.
P.S.
În semn de solidaritate față de Cătălin Țepelin și cu părerea de rău a despărțirii de cititori, încetez să mai public în Gazeta Sporturilor."
Active Watch: "Propriul său cod editorial este doar un text golit de conținut"
Active Watch, asociație care are ca scop protejarea și promovarea dreptului la libera exprimare, s-a solidarizat cu Centrul pentru Jurnalism Independent și a dat un comunicat de presă în acest sens.
Active Watch: "ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent își exprimă solidaritatea cu cei peste 70 de jurnaliști ai publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea, care au sesizat public azi faptul că asupra celor două redacții s-au făcut presiuni editoriale din partea managementului grupului Ringier, în mod repetat. Presiuni care au culminat cu demiterea redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.
Jurnaliștii celor două publicații spun, în scrisoarea deschisă publicată astăzi, că manageri din conducerea Ringier au cerut să vadă, printre altele, în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate. Jurnaliștii mai relatează și că unul dintre managerii Ringier a exprimat opinia că separarea dintre comercial și editorial reprezintă “o mare problemă”. De asemenea, aceștia mai arată și că încercările de a comunica cu managementul grupului Ringier nu au primit niciun răspuns. Răspunsul a fost demiterea lui Cătălin Țepelin.
Într-o perioadă în care atât în România, cât și la nivel internațional, presa trece printr-o criză profundă de credibilitate, independența în fața ingerințelor editoriale (că sunt ele comerciale, politice sau venite din partea patronatului) și loialitatea față de interesul public sunt cele mai de preț bunuri ale unei instituții media.
Reglementarea industriei pariurilor și a jocurilor de noroc și impactul sau riscurile sociale pe care aceste activități le prezintă pentru unele grupuri vulnerabile reprezintă subiecte de maxim interes public. Cu atât mai mult, ele reprezintă teme editoriale legitime pentru o publicație sportivă. Inclusiv Codul editorial al Ringier prevede garantarea independenței jurnaliștilor și separarea dintre zona editorială și cea comercială:
'Jurnaliștii noștri sunt neclintiți în fața influenței persoanelor, companiilor și autorităților. Evităm prejudecățile și dezvăluim conflictele de interese. Separăm reportajele de comentarii. Marcăm conținutul comercial.'
'Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de public și relatăm într-un mod echilibrat, imparțial și corect. Ne-am angajat să respectăm statul de drept și aderăm la standardele și regulile industriei media'.
Ne exprimăm regretul că trustul Ringier transmite publicului din România că propriul său cod editorial este doar un text golit de conținut. Considerăm că modul în care trusturile media internaționale operează în țări în care libertatea presei este încă precară dă adevărata măsură a angajamentului lor față de principiile etice pe care le clamează.
ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor de la Gazeta Sporturilor și Libertatea. Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliștii celor două publicații, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina și al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România."
Președintele BRAT, Dragoș Stanca, a caracterizat măsura luată de Ringier drept "o renunțare la jurnalism".
Dragoș Stanca: "Amestecul conținutului scris pentru cititori, în interesul cititorilor, cu cel comercial e greșeala (nu doar etică, ci și logică) brevetată de big tech și preluată, apoi, ca "model de business" de o întreagă industrie care se ocupa, odinioară, cu cu totul altceva.
Mai exact, de informarea - nu de manipularea oamenilor în vederea obținerii de profit. Ce nu i-a zis nimeni lui Zuck când a inventat aberația numită “news” feed e că știrile de interes public sunt făcute cu gândul la… public.
Nu la clientul de publicitate, patron, partid care plătește propaganda ori la algoritmul care "livrează" prompt banii din sisteme automatizate, pe criterii strict calitative.
Companiile care decid să abdice de la acest principiu esențial doar cu gândul la profit au, desigur, libertatea să facă asta. Doar că, în acest caz, nu mai pot pretinde că fac jurnalism - adică public interest content. Ci doar conținut media.
Înțeleg că, începând de azi, trustul elvețian Ringier a ales să renunțe la jurnalism, în cazul GSP.ro, și că s-a despărțit de redactorul șef Catalin Ţepelin pentru că acesta s-a opus să producă conținut ca suport media pentru campaniile publicitare (mai ales din zona pariurilor sportive).
Trist. Dar e o decizie de business. Ar fi totuși etic ca Ringier să informeze publicul, transparent, că GSP.ro devine doar un alt site de servicii din portofoliul companiei, la fel cum sunt Imobiliare.ro ori eJobs.
În calitate de cititor, nu pot decât să sper că nu vor lua o decizie similară și cu Libertatea - care, iată, rămâne fidelă publicului și relatează obiectiv disputa internă 🔗- link, în comentarii.
Câtă vreme acolo rămâne echipa editorială actuală, condusă de Dan-Alexandru Duca și Catalin Tolontan, eu sunt liniștit că principiile jurnalistice vor fi respectate în continuare.
În rest, cred că devine tot mai clar de ce am investit timp, bani și nervi în proiecte precum Eidos Talks sau Ethical Media Alliance: jurnalismul în interes public nu mai are, în 2023, un model de business sustenabil.
Iar câtă vreme încă vrem să fim o democrație, și credem că în sistemul de "checks and balances" mai are un rol și presa făcută corect, această problemă trebuie rezolvată.
Sau măcar expusă cât mai coerent și înțeleasă cât mai corect de un public cât mai larg - care să aleagă apoi ce fel de conținut consumă, produs cum și de către cine.
Să voteze, apoi, în cunoștință de cauză (câtă vreme ni se mai pare cât de cât util să votăm, desigur...)"