Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Rusiei după ce Zelenski a prezentat „planul pentru victorie”: „E un plan al dezastrului pentru Ucraina și poporul ucrainean”

La scurt timp după ce Volodimir Zelenski a prezentat, în fața NATO, „planul de pace”, Rusia a reacționat dur, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Eterne, Maria Zaharova.

Reacția Rusiei după ce Zelenski a prezentat „planul pentru victorie”

„Volodimir Zelenski, cu planul lui de victorie, doar împinge NATO spre un conflict direct cu Rusia și continuă cu insistențele de a primi dreptul să lovească teritoriul rus”. Acesta nu este un 'plan al victoriei', ci este un 'plan al dezastrului' pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean. Toate aceste chestiuni duc spre extorcarea de bani și prezentarea posibilităților 'teroriste'. Eu cred că Zelenski a demonstrat definitiv tuturor că urăște ucrainenii în asemenea măsură încât asta poate fi catalogată ca ucrainofobie”, a spus Zaharova.

Printre pașii din planul pe care Zelenski l-a prezentat în fața oficialilor NATO, se află o „consolidare rapidă în lunile octombrie, noiembrie și decembrie, cu argumente exacte și măsuri concrete, pentru a da posibilitatea unui sfârșit al războiului pe cale diplomatică".

Aspectele prezentate de Zelenski se află deja pe agenda miniștrilor Apărării din NATO, la reuniunea lor care a început la Bruxelles.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace. Rusia trebuie să piardă războiul cu Ucraina. Nu poate exista o îngheţare, nu poate exista niciun schimb în ceea ce priveşte teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia. Trebuie să forțăm Rusia să participe la un summit pentru pace şi să fie gata să pună capăt războiului”, a explicat Zelenski.

În total, planul conține cinci puncte principale și trei anexe secrete. Detaliile planului sunt confidențiale, pentru că ele conțin aspecte concrete care trebuie puse în scenă. În plan apare și invitația necondiționată ca Ucraina să adere la NATO.

Una dintre cerințele Ucrainei vizează faptul că armata Kievului trebuie să ajungă la un nivel atât de mare încât să dobândească acea capacitate non-nucleară de descurajare, ceea ce ar fi suficient pentru a „distruge puterea militară rusă”.

Zelenski spune că, dacă planul ar începe să fie pus în practică în acest moment, războiul ar putea să fie încheiat cel mai târziu anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE