Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 decembrie", a declarat că decizia Parchetului General de a retrimite dosarul Revoluției în instanță a fost luată "cu accept de la un nivel foarte înalt". După 33 de ani, activistul consideră că acesta nu este "Dosarul Revoluţiei", ci doar un "un fragment din dosarul evenimentelor de după 22 decembrie 1989".
Într-o intervenţie telefonică la Euronews România, Teodor Mărieş l-a criticat în termeni duri pe procurorul care a instrumentat Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.
"Mă bucură că doamna Scutea a ieşit precum domnul Lazăr, cu pieptul în faţă, şi a recunoscut că procurorul care a trimis azi dosarul a fost un neprofesionist şi l-a trimis şi data trecută.
Datorită faptului că dacă l-ar fi dat la alt procuror, se lungea prea mult ancheta, l-a lăsat tot la el. După ce primeşti trei bolovani de la ÎCCJ în cap, meriţi să continui tu ancheta", a spus Mărieş.
El a atras atenţia că Asociaţia "21 decembrie", pe care o conduce, este parte în dosar deoarece reprezintă victimele Revoluţiei.
"A depus plângere în dosarul trecut, a fost admisă de către Curtea Supremă. Admite sesizările asociaţiei "21 decembrie" care reprezintă victimele Revoluţiei. N-a fost chemată, n-am ştiut nimic (despre retrimiterea în judecată, n.red). Omerta totală!", a mai precizat Teodor Mărieş.
Teodor Mărieş, despre Dosarul Revoluţiei: "Rechizitoriul este făcut cu încălcarea legii"
Mai mult, Mărieş consideră că rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei este realizat cu "încălcarea legii" şi a amintit că a solicitat destituirea procurorului Ranco Cătălin Piţu, șeful Secției Parchetelor Militare (SPM) din cadrul PÎCCJ.
"Rechizitoriul respectiv este făcut cu încălcarea legii. N-am încredere absolut deloc, dar doamna procuror general Scutea care şi-a asumat (...) este responsabilă pentru această chestiune.
Senzaţia mea, însă, este că acest dosar a fost trimis cu accept de la un nivel foarte înalt. Am atras atenţia inclusiv săptămâna trecută.
Am cerut să înceapă procedura de destituire a acestui procuror Ranco Cătălin Piţu (șeful Secției Parchetelor Militare (SPM) din cadrul PÎCCJ, n.red), dar nu s-a întâmplat lucrul acesta deocamdată i se dă încredere", a menţionat Teodor Mărieş.
Teodor Mărieş: "Acest dosar nu este Dosarul Revoluţiei"
În plus, preşedintele Asociaţiei "21 decembrie" a avertizat că "nimeni nu ştie câte volume are" dosarul Revoluţiei.
"Pe mine mă interesează un sigur lucru: câte volume au rămas din dosarul trecut - 3.300 de volume anunţate de Augustin Lazăr care pe drum s-au pierdut şi Curtea Supremă zice că n-au avut decât 3.001.
Ranco Piţu zice că sunt 2.900 şi ceva. Doamna Scutea spune că sunt 2.900 şi, deci nimeni nu ştie câte volume are", a mai precizat Mărieş.
Mai mult, Mărieş consideră că nu este suficientă doar trimiterea în judecată a fostului preşedinte Ion Iliescu, a lui Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare. El susţine că sunt "sute de persoane vinovate, criminali de după 22 decembrie 1989".
"Acest dosar nu este Dosarul Revoluţiei. Este un fragment din dosarul evenimentelor de după 22 decembrie 1989.
Dosarul Revoluţiei a cuprins perioada 16 decembrie - 30 decembrie 1988, dosar întocmit de către generalul Voinea. Curtea Europeană a stabilit că sunt fapte împotriva umanităţii până în 22 decembrie, din ordinul lui Ceauşescu. Miliţia, Armată, Securitate.
După 22 decembrie 1989, crimă împotriva umanităţii sub comanda noului preşedinte Ion Iliescu şi cu toată camarila sovietică. A fost o lovitură sovietică dată revoluţiei româneşti.
Este doar o bucată de dosar. El ţine la el dosarul. A închis dosarul 16-22. Îl ţine de trei ani în sertar redeschis de Înalta Curte.
Sute de persoane vinovate, criminali de după 22 decembrie, pentru peste 1.000 de oameni şi 4.000 - 5.000 de răniţi nu apar în rechizitoriu. Doar trei persoane! Dacă opinia publică crede că este corect şi că este o anchetă completă, este problema dumneavoastră.
Consider că ancheta în acest dosar a fost făcută sumar", a concluzionat Teodor Mărieş.