Statele Unite ale Americii au aprobat pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 60,8 miliarde de dolari. Iar reacția Rusiei a apărut la scurt timp. Oficialii de la Kremlin și-au arătat frustrarea și au spus că e clar că SUA doresc ca "Ucraina să lupte până la ultimul ucrainean" și că doressc atacuri asupra teritoriilor suverane ruse și asupra civililor.
În plus, oficialii ruși au afirmat că ajutorul SUA nu va schimba cursul final al războiului.
M. Zaharova: "SUA vor ca Ucraina să lupte până la ultimul ucrainean"
"Implicarea din ce în ce mai profundă a Statelor Unite în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma într-un fiasco la fel de puternic şi umilitor pentru Statele Unite precum cele din Vietnam şi Afganistan. Alocarea asistenței militare de către Statele Unite către Ucraina, Israel și Taiwan va agrava criza globală", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de agențiile rusă de presă.
Totodată, ea a precizat că ucrainenii de rând sunt "conduşi cu forţa la sacrificare, drept carne de tun" și că SUA "nu mai pariază" acum pe o victorie a Ucrainei, ci poate doar să reziste până la alegerile din SUA, care vor avea loc în noiembrie.
Decizia "va face Statele Unite ale Americii mai bogate, va ruina în continuare Ucraina și va duce la moartea și mai multor ucraineni, din vina regimului de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă de stat ale Rusiei.
Pachetul legislativ al SUA include măsuri care le-ar permite americanilor să sechestreze active rusești în valoare de multe miliarde de dolari și înghețate acum de sancțiunile impuse Moscovei. Acest aspect a fost catalogat de Zaharova drept "pur și simplu furt". Ea susține că adevărații beneficiari sunt companiile de apărare din SUA.
Statele Unite au spus că nu vor trimite în Ucraina trupe proprii sau ale altor membri NATO.
În războiul din Vietnam, la care face referire Zaharova, SUA au pierdut peste 58.000 de militari în perioada 1955-1975, război care s-a încheiat cu victoria comuniștilor din Vietnamul de Nord și preluarea Sudului. Iar sute de mii de civili au fost uciși.
În războiul din din Afganistan, în perioada 2001 - 2021, SUA au raportat 2.459 de morți și peste 20.000 de răniți, în conflictul care s-a încheiat cu retragerea forțelor coaliției conduse de SUA și revenirea la putere a mișcării talibane islamiste.
În schimb, Uniunea Sovietică a pierdut 14.453 de persoane în războiul din perioada 1979-1989, din Afganistan. Decesele civililor, în ambele războaie din Afganistan, au fost numeroase.
În prezent, Rusia controlează aproximativ 18% din suprafața Ucrainei, în est și sud și a câștigat din ce în ce mai mult teren după ce contraofensiva ucrainenilor, începută în primăvara lui 2023, nu a dat rezultatele scontate.