Americanii tocmai au aprobat acel pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 60,8 miliarde de dolari, însă acum se gândesc la o nouă măsură. Pentru că rușii câștigă din ce în ce mai mult teren, oficialii din SUA se gândesc să suplimenteze numărul de consilieri militari în Ucraina.
Aceștia ar urma să fie trimiși la ambasada de la Kiev, comform publicației Politico. Aceste persoane vor avea rol necombatant și doar ar ajuta Guvernul și Armata ucraineană, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.
SUA vor să trimită mai mulți consilieri militari în Ucraina
"În timpul acestui conflict, DOD a revizuit și a ajustat prezența noastră în țară, pe măsură ce condițiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea unor consilieri suplimentari pentru a mări Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la Ambasadă", a spus Pat Ryder, pentru sursa citată.
El nu a precizat care este numărul de persoane din SUA care vor ajunge în Ucraina, "din motive de securitate operațională și de protecție a forțelor".
Personalul suplimentar va sprijini eforturile de logistică și de supraveghere pentru armamentul pe care Statele Unite îl trimit Ucrainei, după cum au precizat patru oficiali americani, sub protecția anonimatului și o altă persoană familiară cu aceste demersuri, conform sursei citate.
Totodată, noul contingent va ajuta Armata ucraineană la întreținerea armelor și va coordona noi transporturi de arme, permițând ca mai multe arme și echipamente să circule către linia frontului ucrainean.
Prezența americană pe teritoriul Ucrainei
În Ucraina există deja trupe americane, care desfășoară activități, prin rotație, ca atașați ai Ambasadei de la Kiev, așa cum au precizat doi dintre oficialii americani. Personalul respectiv ajută cu supravegherea și securitatea ambasadei.
Cu toate că numărul exact al americanilor care vor ajunge în Ucraina nu era cunoscut, doi dintre oficialii americani au precizat că ar fi vorba de 60 de persoane.
Rămâne de văzut care va fi reacția Rusiei, având în vedere că există deja prezență militară americană în Ucraina, deși cu rol necombatant. Iar acum se va extinde numărul acestor persoane. De altfel, președintele american Joe Biden a dat asigurări, de multe ori, că trupele americane nu vor participa la război în numele Ucrainei, pentru că ar crește riscul unei confruntări directe între forțele americane și cele ruse.
Vestea că SUA trimit forțe suplimentare în Ucraina vine după ce înalți oficiali au avertizat săptămâna trecută că Rusia a câștigat teren.
Contraofensiva Ucrainei, din primăvara trecută, nu a adus rezultatele scontate, iar câștigurile au fost mici. Între timp, rușii au avansat, ajutați de surplusul de personal și armament pe care Putin l-a obținut, în special, de la Coreea de Nord, așa cum arătau imaginile surprinse din satelit. De cealaltă parte, ucrainenii au avut probleme pentru că ajutorul promis de Joe Biden a stat blocat în Congres în jur de jumătate de an. Pentagonul a livrat însă un mic ajutor militar în decembrie 2023.
Ucraina a cerut mai multă artilerie, per ansamblu, sisteme de apărare antiaeriană, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă despre care militarii și politicienii spun că i-ar ajuta pe ucraineni să depășească liniile rusești și să-și mențină pozițiile.
Directorul CIA, Bill Burns, a spus că Ucraina ar putea pierde războiul în acest an dacă Congresul nu ar aproba pachetul de asistență. Aceeași reacție a avut-o și secretarul Apărării, Lloyd Austin: "Vedem deja că lucrurile pe câmpul de luptă încep să se schimbe puțin în favoarea Rusiei. Vedem că ei au câștiguri progresive, vedem că ucrainenii au o provocare în ceea ce privește menținerea liniei frontului."