Ministerul Sănătății din Gaza susține că armata israeliană ar fi bombardat un spital, provocând moartea a cel puțin 500 de oameni, scrie Euronews. Vor urma trei zile de doliu, au transmis autoritățile palestiniene. Pe de altă parte, Israelul neagă orice implicare și vorbește despre o posibilă lansare eşuată a unei rachete palestiniene.
Punctul de trecere spre Egipt rămâne închis, în timp ce negocierile diplomatice trenează.
- Relatarea zilei 11 a conflictului din Israel s-a încheiat. Urmăriți desfășurarea evenimentelor din ziua 12 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Peste 2.800 de palestinieni au fost uciși de atacurile israeliene în Gaza, potrivit ultimelor rapoarte. Atacurile aeriene din timpul nopții au ucis 71 de persoane.
- Camioanele care transportă ajutoare pentru Fâșia Gaza au început să se deplaseze dinspre al-Arish din Egipt, în Peninsula Sinai, spre punctul de trecere Rafah, dar poarta de frontieră rămâne închisă în urma bombardamentelor israeliene.
- Aproximativ 600.000 de locuitori din Gaza au fugit din nord, în urma ordinului de evacuare emis de Israel. Se estimează că 100.000 de persoane au rămas în orașul Gaza.
- În Gaza au mai rămas doar câteva ore de apă, electricitate și combustibil.
- Ministrul japonez de Externe, Yoko Kamikawa, a anunțat că Tokyo va oferi asistență în valoare de 10 milioane de dolari pentru civilii din Gaza.
- Iranul a avertizat luni despre o posibilă "acţiune preventivă" împotriva Israelului "în următoarele ore".
- Urmăriți evenimentele din ziua zece a războiului Israel-Hamas.
Israelul neagă vreo implicare
Armata israeliană susține că nu este responsabilă de explozia care a dus la decesul a sute de persoane într-un spital din orașul Gaza și că deflagrația ar fi fost cauzată de o rachetă palestiniană lansată greșit, potrivit ultimelor date Euronews.com.
Mesajul transmis de premierul israelian, Beniamin Netanyahu, în mediul online:
„Întreaga lume ar trebui să știe: luptătorii barbari din Gaza au fost cei care au atacat spitalul din Gaza, nu armata israeliană. Cei care ne-au ucis cu brutalitate copiii își ucid și propriii copii.”
The entire world should know: It was barbaric terrorists in Gaza that attacked the hospital in Gaza, and not the IDF.
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) October 17, 2023
Those who brutally murdered our children also murder their own children.
Charles Michel condamnă incidentul | Ursula von der Leyen a evitat să se pronunțe
Un atac asupra unui spital nu respectă dreptul internațional, susține președintele Consiliului European, Charles Michel. Declarația vine chiar după un summmit extraordinar convocat de oficialul european pe tema conflictului din Orientul Mijlociu. Reuniunea a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor acestuia, dar și a recentelor atacuri din Belgia.
Ursula von der Leyen a evitat să se pronunțe asupra a ceea ce s-a întâmplat în Gaza.
Charles Michel, președintele Consiliului European: „Am primit această informație când eram împreună, în această reuniune virtuală cu liderii (europeni n.r.). Se pare că a fost confirmată. Un atac asupra infrastructurii civile nu este conform cu dreptul internațional. Aceasta este prima mea declarație”.
Ursula von der Leyen: „Am fost recent informată despre acest incident. Este nevoie de o confirmare. Nu pot face niciun comentariu în acest moment”, a spus și președinta Comisiei Europene.
Mahmoud Abbas și-a anulat întâlnirea cu Joe Biden
Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a anulat întrevederea cu Joe Biden, în urma exploziei de la spitalul din Gaza, scrie The Guardian.
Cel puțin 500 de morți, la un spital din Gaza. Ce spun Ministerul Sănătății din Gaza și Israelul
Dacă se confirmă, atacul asupra acestui spital ar fi de departe cel mai sângeros atac aerian israelian în cele cinci războaie purtate din 2008 încoace, scrie Euronews.com.
Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian controlat de Hamas a declarat că unitatea medicală, plină de răniți și alți palestinieni care căutau adăpost, ar fi fost bombardată, marți, și că ar fi cel puțin 500 de morți.
De la începutul conflictului cu Israel, mai multe spitale din Gaza au devenit refugii pentru sute de oameni care au sperat că acolo sunt feriți de bombardamente și că pot scăpa cu viață, după ce Israelul a ordonat locuitorilor să se evacueze în sudul Fâșiei Gaza.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că verifică informațiile și că fac investigații, potrivit Euronews.
Israelul nu exclude o lansare de rachetă eșuată a grupării Hamas.
Știre în curs de actualizare.
Gruparea Hamas continuă atacurile cu rachete. Președintele american Joe Biden va vizita miercuri statul evreu
Gruparea Hamas a lansat, luni noapte, noi atacuri cu rachete în Israel. Și militanții Hezbollah au atacat cu proiectile nordul Israelului. Pe de altă parte, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat că președintele american Joe Biden va vizita miercuri Israelul și Iordania.
Punctul de trecere Rafah din Egipt spre Gaza este una dintre zonele afectate de un atac aerian. Acesta este punctul principal pentru agențiile umanitare care încearcă să aducă provizii palestinienilor. Între timp, Hamas a difuzat prima înregistrare video cu un ostatic. O tânără care vorbește în ebraică se identifică drept Maya Shem, în vârstă de 21 de ani. Imaginile cu ostatica au fost prezentate cu acordul familiei sale. Israelul a confirmat că cel puțin 199 de persoane au fost duse cu forța în Gaza, dar Hamas spune că numărul acestora este de 250.
UE consideră ''absolut necesară'' vizita preşedintelui Joe Biden în Israel
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat marţi că vizita preşedintelui american Joe Biden prevăzută miercuri în Israel este "absolut necesară" şi a spus că este sigur că liderul de la Casa Albă va transmite un mesaj similar cu cel al UE privind respectarea dreptului internaţional, relatează AFP.
"Vizita preşedintelui Biden (...) este absolut necesară", a declarat Borrell în cadrul unei conferinţe de presă la Rota (sudul Spaniei), unde săptămâna acesta se desfăşoară exerciţii militare în condiţii reale la care participă state membre ale Uniunii Europene.
"Am cerut Israelului să îşi desfăşoare acţiunile de apărare în conformitate cu dreptul internaţional, să deschidă coridoare umanitare pentru a aduce ajutor în Gaza şi să protejeze civilii. Sunt sigur că acesta va fi şi mesajul pe care îl va transmite preşedintele Statelor Unite", a adăugat Borrell.
Liderul de la Casa Albă va merge miercuri în Israel pentru o vizită de "solidaritate" după atacul sângeros lansat de Hamas, sperând, de asemenea, să deblocheze livrarea de ajutoare către Fâşia Gaza, aflată sub asediu şi ameninţată de o catastrofă umanitară.
Preşedintele Joe Biden speră să "audă de la Israel cum îşi va desfăşura operaţiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile şi să permită furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza într-un mod care să nu aducă beneficii Hamas", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.
Şeful Shin Bet îşi asumă responsabilitatea pentru eşecul de a anticipa atacul Hamas
Directorul serviciului de informaţii interne al Israelului (Shin Bet), Ronen Bar, şi-a asumat personal luni responsabilitatea pentru că agenţia sa nu a reuşit să anticipeze atacul surpriză din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, în care au fost ucise peste 1.400 de persoane în Israel, relatează Agerpres.
Într-o scrisoare trimisă de Bar duminică seara membrilor Shin Bet şi familiilor lor, mesaj care a fost publicat şi de presa israeliană, Bar recunoaşte că, în pofida "unei serii de acţiuni efectuate", serviciul său nu a reuşit "să producă un avertisment suficient care să ne permită să dejucăm atacul".
"În calitatea mea de persoană aflată la conducerea organizaţiei, îmi revine întreaga responsabilitate", a recunoscut Bar, adăugând: "Va fi timp pentru investigaţii, acum luptăm".
Bar a mai spus că forţele Shin Bet au dat dovadă de curaj şi spirit de luptă, în timp ce au combătut imediat cu inamicul fără ezitare. "Am pierdut 10 dintre cei mai buni oameni ai noştri; mulţi dintre noi am fost răniţi", a scris el.
El a spus că agenţia a înfiinţat un departament special, împreună cu Forţele de Apărare Israelului (IDF), pentru a recupera persoanele răpite şi cele date dispărute.
Şeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, şi-a făcut public mea culpa, admiţând că armata nu a reuşit să protejeze cetăţenii din Israel şi să păzească în mod corespunzător gardul de la frontieră cu Fâşia Gaza, într-un discurs adresat presei.
Gruparea islamistă palestiniană Hamas a reuşit să inducă în eroare serviciile de informaţii israeliene cu o operaţiune în care a atacat de pe uscat, de pe mare şi din aer, într-o lovitură care constituie cel mai mare eşec militar din istoria statului israelian.
Într-o ţară cu cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu şi cu cele mai avansate tehnologii de control din lume, a vedea miliţieni palestinieni care ucid şi capturează soldaţi, străpung bariera de securitate sau ocolesc senzorii de siguranţă fără vreo rezistenţă a fost un coşmar devenit realitate pentru israelieni, care s-a datorat unor erori grosolane în aparatul de informaţii sau lipsei de efective militare, comentează EFE.
Potrivit presei israeliene, cu câteva ore înainte de atacul din 7 octombrie, apărarea israeliană a identificat mişcări neobişnuite în Fâşia Gaza controlată de Hamas, ceea ce a dus la apeluri telefonice între înalţi oficiali, care au ignorat totuşi aceste indicii.
Bar s-ar fi deplasat la sediul Shin Bet şi ar fi ordonat desfăşurarea unei mici echipe la graniţa cu Gaza, crezând că va fi vorba de un atac la scară mică.
ONU, îngrijorată de riscul de boli transmise prin apă în Gaza
ONU avertizează privind riscul unei epidemii de boli transmise prin apă în Gaza.
"Îngrijorările legate de deshidratare și de bolile transmise prin apă sunt ridicate, având în vedere colapsul serviciilor de apă și de canalizare, inclusiv închiderea de astăzi a ultimei uzine de desalinizare a apei de mare funcționale din Gaza", a declarat Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) într-un comunicat.
Aceasta a precizat că unele părți din sudul Fâșiei Gaza au primit apă timp de trei ore marți, adăugând că doar 14% din populația din Fâșie a beneficiat de ea.
Șeful CENTCOM sosește în Israel
Șeful Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), Michael Kurilla, a sosit în Israel pentru a avea întâlniri la nivel înalt cu conducerea militară israeliană, inclusiv cu șeful Statului Major israelian, Herzi Halevi.
Scopul vizitei este de a înțelege clar cerințele de apărare ale țării, de a prezenta eforturile de sprijin al SUA pentru a evita extinderea conflictului și de a reitera "sprijinul de fier" al SUA pentru Israel, se arată într-un comunicat al CENTCOM.
"Sunt aici pentru a mă asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și mă concentrez în special pe evitarea extinderii conflictului de către alte părți", a declarat Kurilla.
"Realitate umanitară catastrofală fără precedent în Gaza"
Biroul de presă al guvernului din Gaza afirmă că "pierderile cauzate de actuala agresiune israeliană depășesc toate războaiele la care Gaza a fost expusă în ultimii ani."
"Realitatea umanitară catastrofală din Gaza este fără precedent", a afirmat acesta într-o declarație. "Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri serioase și imediate pentru a pune capăt crimei de epurare etnică."
"Cerem un răspuns rapid la apelurile de urgență prin aducerea de ajutoare de urgență pentru cetățeni și de ajutor umanitar pentru sectoarele de servicii."
Hamas afirmă că nu se teme de o ofensivă terestră israeliană
Hamas a declarat luni că nu se teme de o ofensivă terestră a Israelului, care şi-a masat soldaţii de-a lungul Fâşiei Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul acestei mişcări islamiste, pe care Israelul intenţionează să o distrugă, transmite AFP.
"Ameninţarea ocupaţiei de a lansa o ofensivă terestră împotriva poporului nostru nu ne sperie şi suntem pregătiţi pentru aceasta", a declarat purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, Abu Obeida, într-o înregistrare audio.
Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel din 7 octombrie, ziua atacului Hamas, conform cifrelor furnizate de oficialii israelieni care au estimat, luni dimineaţă, numărul ostaticilor aflaţi în mâinile Hamas la 199.
Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că "eforturile privind ostaticii sunt o prioritate naţională".
Abu Obeida a declarat luni că numărul ostaticilor din Gaza se ridică la 200 - 250, precizând că 200 dintre ei se află în mâinile brigăzilor Al-Qassam, aripa armată a Hamas şi că alte facţiuni ale rezistenţei deţin restul captivilor.
"Vom elibera deţinuţii străini dacă sunt îndeplinite condiţiile", a adăugat el.
Obeida a reamintit că 22 de ostatici au fost ucişi în urma raidurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza.
Peste 2.750 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene, potrivit autorităţilor locale.
Joe Biden va vizita Israelul pentru a exprima sprijinul SUA
Președintele american Joe Biden va efectua miercuri o vizită în Israel, ca urmare a discuțiilor intense purtate marți de secretarul de Stat, Antony Blinken, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în Tel Aviv, relatează The Guardian.
Liderul de la Casa Albă ar urma să se întâlnească cu premierul Benjamin Netanyahu pentru a reafirma angajamentul Washingtonului față de securitatea Israelului și pentru a primi informații în detaliu despre strategia Guvernului de la Tel Aviv în cazul războiului cu gruparea Hamas, a precizat Blinken.
"(Președintele) va afla de la oficialii din Israel cum își vor coordona operațiunile în așa fel încât numărul victimelor în rândul civililor să fie cât mai mic și să permită ca asistența umanitară să ajungă la civilii din Gaza într-un mod care să nu avantajeze Hamas", a precizat Blinken, potrivit sursei citate.
De asemenea, nou coordonator american pentru ajutor umanitar, David Satterfield, va colabora cu Israelul pentru a dezvolta planuri elaborate în acest sens.
Japonia va oferi 10 milioane de dolari pentru ajutorarea civililor din Gaza
Ministrul japonez de Externe, Yoko Kamikawa, a anunțat marți că Tokyo va oferi asistență în valoare de 10 milioane de dolari pentru civilii din Gaza.
Kamikawa a declarat reporterilor într-o conferință de presă că l-a informat, de asemenea, pe omologul său israelian că Tokyo speră ca situația din Israel și din teritoriile palestiniene să se calmeze cât mai curând posibil.
Ea a mai spus că Japonia se așteaptă ca toate părțile implicate în conflictul dintre Israel și Hamas să respecte legile internaționale.
Iranul ameninţă Israelul cu o acţiune preventivă iminentă
Iranul a avertizat luni despre o posibilă "acţiune preventivă" împotriva Israelului "în următoarele ore", în timp ce armata israeliană se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, informează AFP.
Teheranul a avertizat în mod repetat că o invazie la sol a Fâşiei Gaza ar genera un răspuns pe alte fronturi, stârnind temeri în legătură cu o conflagraţie regională.
"Posibilitatea unei acţiuni preventive a axei rezistenţei este aşteptată în următoarele ore", a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian pentru televiziunea de stat, făcând referire la întâlnirea sa cu liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, sâmbătă.
Luni, Amir-Abdollahian a afirmat că această "axă a rezistenţei", denumire informală pentru state şi organizaţii inamice Israelului, nu va permite statului evreu "să facă ceea ce vrea în Gaza".
Tot luni, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că timpul se scurge pentru a ajunge la o soluţie politică şi a avertizat împotriva extinderii războiului dintre Israel şi Hamas spre alte fronturi.